Oblačno
21°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Sme pripravení, hlási NASA a chystá sa na Mars
Zdielať na

Sme pripravení, hlási NASA a chystá sa na Mars

Zdroj: NASA/Ben Smegelsky

WASHINGTON / Americký národný úrad pre letectvo a vesmír uskutoční 4. decembra prvý skúšobný let novej vesmírnej lode Orion, ktorá by raz mala dopravovať astronautov na Mesiac a na Mars. Skúšobný let bude bez ľudskej posádky.

S prvým letom Orionu s astronautami na palube sa nepočíta pred rokom 2021. Loď pripomínajíca svojím tvarom slavnu loď Apollo, ktará pristála na Mesiaci, je dielom americkej firmy Lockheed Martin. Orion počíta so štvorčlennou posádkou, teda ponesie o astronauta viac než Apollo.

Čas letu 4,5 hodiny

Ide o prvú novú vesmírnu loď vyvinutú v Spojených štátoch za posledných 30 rokov, poznamenala agentúra AFP a pripomenula, že predchádzajúce pilotované lety sa odohrávali s raketoplánmi, na ktorých palube vzlietali astronauti do vesmíru v rokoch 1981 až 2011.

NASA


Orion má vyniesť do vesmíru nosná raketa Delta 4 firmy United Launch Alliance (ULA) z floridského mysu Canaveral na juhu Spojených štátov. Prvý let má trvať 4,5 hodiny a hlavným cieľom je vyskúšať tepelný štít, ktorý má odolávať aj teplotám dosahujúcím 2 200 stupňov Celsia, brzdiace padáky a počítače.

Program vyjde na 15 miliárd

Na palube má byť aj 1 200 snímačov skúšajúcich vibrácie, hluk a teplotu. Hill podotkol, že prvý let bude stáť okolo 375 miliónov dolárov, nepočíta v tom cenu samotnej lode. Informuje o tom britský denník Daily Mail.

Celý program Orion má stáť 15 miliárd dolárov, avšak bez započítania nákladov na ešte vyvíjaný štartovací systém - a na ten sa počíta s rovnakou čiastkou.

Locheed Martin

Dve nehody

Ohlásenie skúšobného letu novej lode nasledovalo týždeň po dvoch nehodách, ktoré postihli dve americké súkromné spoločnosti: 28. októbra explodovala nosná raketa Antares s nákladnou loďou Cygnus firmy Orbital Sciences a minulý piatok havarovala súkromná vesmírna loď SpaceShipTwo firmy Virgin Galactic miliardára Richarda Bransona.

Pád do Mohavskej púšte si vyžiadal smrť jedného z pilotov a vážne zranenia druhého.m "Nič sme na našich plánoch nezmenili," povedal šéf programu Orion Mark Geyer a dodal, že "tieto nehody nám pripomínajú riziká vesmírnych letov".

Súvisiace články