Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ruská kozmická loď padá na Zem, môže zasiahnuť Berlín či Amsterdam
Zdielať na

Ruská kozmická loď padá na Zem, môže zasiahnuť Berlín či Amsterdam

MOSKVA / Ruskí odborníci stratili kontrolu nad riadením kozmickej lode Progress a tá tak samovoľne zamieri do hustých vrstiev atmosféry. Informovala o tom kozmická agentúra Roskosmos. Prípadné úlomky lode podľa nej môžu dopadnúť medzi 7. a 11. májom do oblasti medzi 52. rovnobežkou severnej a južnej zemepisnej šírky. V Európe táto zóna leží južne od línie spájajúcej Amsterdam, Berlín a Varšavu.

Pracovníci riadiaceho strediska v Koroľjove neďaleko Moskvy sa niekoľkokrát márne snažili naviazať s loďou kontakt. Po utorkovom štarte sa Progressu neroztvorili vysielacie antény, čo zablokovalo komunikáciu s pozemným riadiacim strediskom.

Pre poruchu nosnej rakety Sojuz sa okrem toho loď ocitla na nesprávnej obežnej dráhe, na ktorej sa podľa expertov bez príkazov zo Zeme udrží len niekoľko dní.

Podľa riaditeľa Českej kozmickej kancelárie Jana Kolářa loď zhorí v atmosfére. Nevylučuje ale, že by nejaká časť mohla pád prežiť. Malé kusy by tak mohli dopadnúť na Zem.

Loď sa rúti na Zem. Pozrite si video:

Miesto dopadu

Ruské zdroje označujú za prípadné miesto dopadu oblasť medzi 52. rovnobežkou severnej a južnej zemepisnej šírky.

Podľa agentúry Interfax vydajú ruské úrady varovanie pred pádom úlomkov s niekoľko hodinovým predstihom i s presnejšou polohou miesta dopadu.

Agentúra TASS v stredu informovala, že povely zo Zeme síce na palubu Progressu odišli, odozva ale nebola žiadna. Ďalšie pokusy už neprichádzajú do úvahy. "Situácia nemá východisko. Kontrolovaný zostup nie je možný," uviedla.

Niektoré médiá špekulujú aj o tom, že nehoda ovplyvní harmonogram ďalších štartov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), vrátane pilotovaných letov.

Pamätné predmety

Spolu s loďou zhorí aj 2,5 tony nákladu pôvodne šesťčlennej posádky, ale aj kolekcia predmetov, ktoré mali byť na stanicu dopravené pri príležitosti 70. výročia víťazstva sovietskych vojsk nad nacistami.

Ide o takzvané svätojurské stuhy - ruský vojnový symbol i kópie víťaznej zástavy Červenej armády.

Ruskí odborníci sledujú problémy Progressu so znepokojením, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy. Ide totiž o takmer identickú verziu kozmickej lode, ktorá sa používa pri pilotovaných letoch.

Astronómovia z Tennessee minulý rok vypočítali deň, kedy na Zem dopadne obrovský asteroid s označením 1950 DA. Dopad vraj bude mať fatálne následky. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články