Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po zrážke s asteroidom príde koniec sveta. Vedci vyrátali, kedy presne
Zdielať na

Po zrážke s asteroidom príde koniec sveta. Vedci vyrátali, kedy presne

WASHINGTON / Šestnásty marec 2880. Tento dátum možno navždy zmení dejiny novodobého sveta. Astronómovia z Tennessee predpokladajú, že práve v tento deň dopadne na Zem obrovský asteroid.

Asteroid s označením 1950 DA sa rúti rýchlosťou 14 kilometrov za sekundu, čo je 61 tisíc kilometrov za hodinu. "Zrážka s takým asteroidom by mala fatálne následky," myslí si astronóm Peter Vereš.

Pri dopade na zemský povrch by podľa výpočtov vyvinul silu 45 megaton trhaviny známej ako TNT. Vzniknutý kráter by mal priemer 10 až 20 kilometrov a ak by narozdiel od katastrofických filmov nemieril na New York, alebo Washington D.C., ale povedzme kúsok od Banskej Bystrice, po Slovensku by nezostalo nič.

Klimatické zmeny

Mestá, obce, doliny, aj naše veľhory by boli úplne zničené, alebo pochované v prachu, ktorý môže viesť k obrovským klimatickým zmenám. "Uvoľní sa obrovské množstvo vyparenej horniny, čo vedie k zmenám klímy. V prípade dopadu do vody, tsunami celého oceána, ktoré by boli oveľa väčšie, ako tie, ktoré poznáme pri zemetraseniach. Kilometrový asteroid už skutočne dokáže narobiť problémy," tvrdí výskumník Ben Rozitis.

I keď je zrážka tohto asteroidu so Zemou pravdepodobná, šanca je štyritisíc k jednej. "Veľmi málo. Rovnaká šanca ako pri stovkách ďalších veľkých asteroidov, o ktorých vieme," hovorí Vereš.

Teórie o skaze

Na tohto strašiaka máme stále viac ako 800 rokov a možno už o 3 desaťročia bude mať ľudstvo technológie, ktoré ho zničia skôr, ako on zničí nás. A pre tých, ktorí teórie o skaze sveta milujú, majú astronómovia iný tip.

Oveľa nebezpečnejšie sú pre nás telesá, z ktorých nemáme krásne zábery, fotografie, ani simulácie predpokladanej zrážky. Tie, ktoré sme zatiaľ neobjavili a nikto netuší kedy, kde, ani akou silou na Zem zaútočia.

Koniec sveta mal prísť už niekoľkokrát, ale 21. december 2012 mal byť definitívny. "Teórie" o záhube ľudstva a planéty Zem potvrdzoval Mayský kalendár, ktorý sa práve týmto dátumom končí. 

Miniasteroid v Čeľabinsku

Agentúra RIA novosti vypočítala iný dátum konca sveta. Príde omnoho skôr a mnohí z nás by sme sa ho mohli aj dožiť. Asteroid, ktorý dostal označenie 2013 TV135, by sa mal so Zemou zraziť v roku 2032. A to presne 26. augusta. Objavili ho dvaja pracovníci krymského astrofyzikálneho observatória. 

Poučením pre nás môže byť aj to, čo sa stalo v ruskom Čeľabinsku. Tento "miniasteroid" spôsobil výbuch, ktorý by sa dal prirovnať k explózii 40 atómových bômb. Pokiaľ by takýto asteroid vybuchol až na Zemi a nie v atmosfére, následky by boli zničujúce. Viac informácií si prečítajte TU.

Nostradamus, Malachiáš, sv. Ján, Sibyla. Títo všetci nás už celé stáročia varujú pred príchodom posledného veku a konca sveta. Prečítajte si podrobný pravdepodobný scenár toho, ako môže prebiehať možný koniec sveta podľa týchto proroctiev.

Súvisiace články