Skoro jasno
15°
Bratislava
AUTENTICKÉ VIDEO: Na Mesiaci nastala explózia, narazil do neho asteroid
Zdielať na

AUTENTICKÉ VIDEO: Na Mesiaci nastala explózia, narazil do neho asteroid

BRATISLAVA / Španielskym astronómom sa podarilo zaznamenať dosiaľ najsilnejší pozorovaný náraz meteoritu na povrch Mesiacu. Telo o váhe približne 400 kilogramov narazilo do jedinej prirodzenej družice Zeme rýchlosťou 61-tisíc kilometrov za hodinu a podľa odhadu vedcov vytvorilo kráter o priemere asi 40 metrov.

Mars pod paľbou

O pozoruhodnom jave informovala na svojich stránkach britská astronomická spoločnost Royal Astronomical Society (RAS). K nárazu došlo už 11. septembra 2013, výsledky jeho skúmania ale bolo zverejnené až v nedeľu.

V atmosfére Zeme by podobný meteorit zanikol už pred dopadom na zemský povrch. Mesiac však podobnú ochranu nemá a kamenné kusy vytvorili postupne na povrchu tohoto najbližšieho vesmírneho suseda našej planéty veľké množstvo kráterov. Záblesk dopadu trval osem sekúnd a bol pozorovateľný aj zo Zeme.

Sila 15-tich ton TNT

"V túto chvíľu som si uvedomil, že som videl veľmi vzácny a pozoruhodný jav," povedal podľa webu José Madieno, ktorý náraz meteoritu do Mesiace natočil. Madienov tím v astronomickom stredisku IAA-CSIC pracuje v rámci medzinárodného programu MIDAS, ktorý sa zaoberá priebežným monitorovaním mesačného povrchu.

Energia uvoľnená pri dopade bola zrovnateľná s 15 tonami TNT. To je najmenej trikrát viac, ako tomu bolo u doteraz najsilnejšieho nárazu, ktorý zaznamenal americký úrad NASA.

sita

Súvisiace články