Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Okolo Zeme poletuje milión nebezpečných asteroidov!
Zdielať na

Okolo Zeme poletuje milión nebezpečných asteroidov!

BRATISLAVA / Asteroid. Niečo, čo desí obyvateľov Zeme od nepamäti. Podvedome sa zrejme každý z nás obáva toho, že jedného dňa nás toto kozmické teleso zasiahne a na našej planéte zanikne všetok život. A ani prognózy vedcov nevyznievajú príliš optimisticky, píše cnet.com.

Koniec príde skôr ako v roku 2032

Doposiaľ vedci určili termín, ktorého je treba sa obávať. A to presne 26. augusta 2032. Vtedy by sa totiž s našou Zemou mohol zraziť asteroid 2013 TV135. Objavili ho ešte v októbri dvaja astronómovia z Krymského astrofyzikálneho observatória. VIAC TU.

V najnovšej vedeckej štúdie sa však píše, že sa tak stať môže ale oveľa skôr. Našu planétu vraj bude aspoň jeden malý asteroid ohrozovať každých desať či nanajvýš dvadsať rokov.

Jeden z popredných vedcov je dokonca toho názoru, že ten posledný, ktorý sa priblížil k našej Zemi nebezpečne blízko, sme ani nezaznamenali. Respektíve zaznamenali, ale v prípade ozajstnej hrozby, by už bolo na akúkoľvek paniku neskoro.

Treba sa obávať menších asteroidov

A prečo by sme sa vlastne mali obávať? Z jedného jediného dôvodu. Vedci totiž monitorujú len väčšie asteroidy, teda také, ktoré majú šírku minimálne 1 kilometer. Menším až takú pozornosť nevenujú. 

Pomohli by lepšie teleskopy, ale aj väčšia ostražitosť. Okolo Zeme sa totiž pohybuje približne miliónov asteroidov, ktoré by dokázali značne poškodiť alebo dokonca zničiť jedno veľké mesto, píše internetový server cnet.com.

Poučením pre nás môže byť aj to, čo sa stalo v ruskom Čeľabinsku. Tento "miniasteroid" spôsobil výbuch, ktorý by sa dal prirovnať k explózii 40 atómových bômb. Pokiaľ by takýto asteroid vybuchol až na Zemi a nie v atmosfére, následky by boli zničujúce.

Odborníci z bratislavskej Univerzity Komenského (UK) vytvorili koncept systému štyroch ďalekohľadov ADAM, ktoré sú schopné preskúmať celú viditeľnú oblohu z jedného miesta trikrát počas noci a odhaliť objekty z vesmíru, ako sú napríklad asteroidy a kométy potenciálne nebezpečné pre Zem.

 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články