Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
NASA má strach z asteroidov, prosí ľudí o pomoc
Zdielať na

NASA má strach z asteroidov, prosí ľudí o pomoc

WASHINGTON / Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce pomôcť s identifikáciou všetkých potenciálne nebezpečných asteroidov, ktoré sa nachádzajú v slnečnej sústave. Informovala o tom agentúra DPA.

Zapojte sa do "Veľkej výzvy"

NASA zároveň vyzýva aj ďalšie krajiny, ich štátne úrady, univerzity i amatérskych hvezdárov, aby sa zapojili do akcie nazvanej "Veľká výzva", ktorej cieľom je objaviť a popísať nebezpečenstvá prichádzajúce z vesmíru.

"NASA už pracuje na identifikácii asteroidov, ktoré by mohli predstavovať nebezpečenstvo pre našu planétu. Hoci poznáme 95 percent veľkých asteroidov pohybujúcich sa v blízkosti obežnej dráhy Zeme, musíme rozpoznať všetky tie, ktoré sú pre Zem hrozbou," uviedla zástupkyňa riaditeľa NASA Lori Garverová.

Zvýšený záujem úradu o problematiku asteroidov súvisí s jeho zámerom vyslať na blízky asteroid misiu s ľudskou posádkou ako súčasť prípravy na prípadný let na Mars v budúcnosti.

Vo februári explodoval meteorit v Rusku

Potenciálne nebezpečenstvo asteroidov prenikajúcich do atmosféry Zeme podčiarkol prípad meteoritu, ktorý vo februári explodoval nad strednou časťou Ruska. Následkom tlakovej vlny sa vtedy zranilo asi tisíc ľudí a vznikli aj materiálne škody.

Odborníci z bratislavskej Univerzity Komenského (UK) vytvorili koncept systému štyroch ďalekohľadov ADAM, ktoré sú schopné preskúmať celú viditeľnú oblohu z jedného miesta trikrát počas noci a odhaliť objekty z vesmíru, ako sú napríklad asteroidy a kométy potenciálne nebezpečné pre Zem.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články