Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pohľad na Zem zo stratosféry. Rádioamatéri si splnili sen
Zdielať na

Pohľad na Zem zo stratosféry. Rádioamatéri si splnili sen

V Považanoch si rádioamatéri splnili svoj niekoľkoročný sen. Priamo do stratosféry vypustili balón, ktorý tam vyniesol kamery, fotoaparát a prístroje na meranie teploty. Balón praskol až vo výške 39 kilometrov a predstavte si, že cenný náklad spadol na strom pri Veľkom Krtíši.

Elektroniku sme zostavili sami

"Balón vynesie náš experimentálny náklad do výšky zhruba 35 kilometrov a mal by nafotiť a natočiť našu planétu," povedal organizátor Radim Mutina. V špeciálne upravenej škatuli, ktorú balón vynesie do stratosféry sa nachádzali kamery, fotoaparát a prístroje na meranie teploty a vlhkosti vzduchu. 

"Obsahuje elektroniku, ktorú sme zostavili vlastnoručne v amatérskych podmienkach," dodáva organizátor. Podľa predpokladov mal balón v 35 kilometrovej výške prasknúť a spadnúť na zem. "Vyzerá to tak, že by mal náklad pristáť niekde v okolí Zlatých Moraviec," povedal Mutina.

39 kilometrov je rekord

Len čo sa balón odlepil zo zeme, vybral sa na miesto predpokladaného dopadu dohladávací tím. Ďalšia partia sedela v riadiacom stredisku. Po dvoch hodinách letu praskol – 39 kilometrov nad zemou. Takúto výšku u nás ešte nedosiahol žiaden balón. "Doslova sme dosiahli slovenský rekord vo vystúpaní meteorologického balóna," tvrdí Mutina. Náklad nakoniec spadol do lesa neďaleko Veľkého Krtíša. Misia sa teda vydarila.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články