Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Takto prežiaril nebo meteorit nad Argentínou
Zdielať na

Takto prežiaril nebo meteorit nad Argentínou

SALTA / Nestáva sa tak často, žeby ľudia boli svedkami niečoho tak unikátneho. No silná žiara nedávno prekvapila obyvateľov viacerých provincií na severozápade Argentíny. Spôsobil ju prechod meteoritu zemskou atmosférou, píše britský denník Daily Mail.

Žiaru bolo vidieť na míle ďaleko

Tento jedinečný moment, ktorý sa stal približne o tretej hodine ráno, prežiaril celú nočnú oblohu. Stalo sa nad provinciami Santiago del Estero a Tucumán vo výške 65 kilometrov nad Zemou. Úkaz bolo údajne vidieť ešte na míle ďaleko.

"Meteorit letel rýchlosťou 130 000 km/h a mal priemer 20 centimetrov," povedal riaditeľ observatória v Santa Fe Jorge Coghlan. Ako ďalej píše DailyMail tento, podľa riaditeľa mávajú meteority, ktoré zväčša padnú na Zem, menšie rozmery. 

Ľudia začali okamžite diskutovať na sociálnych sieťach, čo to mohlo byť. Netrvalo dlho a internet zaplavili viaceré videá a fotografie. Jedno také sa podarilo zachytiť aj fanúšikovi na rockovom koncerte argentínskej skupiny Los Tekis. 

O niečo väčší dopadol do Ruska

V polovici februára explodoval meteorit nad pohorím Ural a vyvolal veľkú tlakovú vlnu, ktorá zranila takmer 1500 ľudí a spôsobila rozsiahle škody na majetku v meste Čeľabinsk. Meteorit mal v priemere 55 centimetrov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

YouTube

Súvisiace články