Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Našli časti spadnutého meteoritu! Koniec záhady?
Zdielať na

Našli časti spadnutého meteoritu! Koniec záhady?

ČEĽABINSK / Vedcom sa po niekoľkodňovom pátraní podarilo nájsť prvé fragmenty meteoritu, ktorý minulý týždeň dopadol nad ruskou Čeľabinskou oblasťou a zranil pritom 1200 ľudí. V pondelok o tom informuje tlačová agentúra RIA Novosti.

Prehľadávajú Čerbakulské jazero

Experti prehľadávali miestne Čerbakulské jazero, kam predpokladajú, že dopadli časti vesmírneho telesa. Pôvodne síce žiadne fragmenty nenašli, podľa RIA Novosti však už medzitým v tomto smere zaznamenali pokrok. Meteorit sa po vstupe do atmosféry rozpadol na zhruba sedem veľkých častí, z ktorých jedna dopadla do  jezera, kde vytvorila v ľade dieru v priemere osem metrov.

Členovia Ruskej akadémie vied (RAN) ešte v nedeľu uskutočnili chemickú analýzu podozrivých skalnatých úlomkov a dokázali, že pochádzajú z vesmíru. Potvrdil to jeden z členov výskumného tímu Viktor Grochovskij. Podľa testov je to chondrit, kamenný meteorit, ktorý obsahuje asi desať percent železa.

Meteorit pravdepodobne dostane meno podľa jazera Čebarkul a rovnako pomenovaného mesta. Podľa vedcov by totiž meteority mali získať meno po najbližšej dedine či meste.

Žiarenie na oblohe a hluk

Obyvatelia juhoruských regiónov minulý piatok ráno s panikou reagovali na oslnivé žiarenie na oblohe a hluk, čo podľa úradov spôsobil meteorit vybuchujúci v atmosfére. Padajúci objekt sprevádzaný oslňujúcim zábleskom zachytili viacerí svedkovia na video.

Objekt zanechal na oblohe viditeľnú dymovú stopu. Piatková udalosť pripomenula incident v ruskej Tunguskej oblasti v Krasnojarskom kraji z roku 1908. Asteroid s priemerom až 50 metrov vtedy niekoľko kilometrov nad zemských povrchom explodoval, pričom jeho výbuch mal byť tisíckrát silnejší ako výbuch atómovej bomby zhodenej na Hirošimu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články