Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prelomový objav Slovákov: Vymysleli ekologické igelitky!
Zdielať na

Prelomový objav Slovákov: Vymysleli ekologické igelitky!

BRATISLAVA / Igelitové tašky pozná každý z nás. Sú to veľmi praktický pomocníci. Avšak spôsobujú obrovskú enviromentálnu záťaž. Naši vedci prišli z prelomovým riešením tohto problému.

100 miliárd tašiek sa vyhodí

Igelitové tašky sú súčasťou života každého z nás. Málokto si však uvedomuje, aké sú dopady ich používania. Na jedného Európana totiž ročne pripadá 198 igelitiek. Väčšina ľudí ich po použití zahodí, čo má dramatické dopady na životné prostredie.

Približne 100 miliárd tašiek sa ročne vyhodí, 8 miliárd z toho končí vo voľnej prírode. A to hovoríme len o Európe. Kam sa pozriete nájdete igelitové tašky. Preto Európska komisia žiada členské štáty, aby toto plastové šialenstvo stopli. Kým napríklad Fín použije za rok 3 plastové tašky, Slovák až 466.

Slovenskí vedci a ich prelomové riešenie

Tím profesora Pavla Alexyho v spolupráci z Slovenskou akadémiou vied spoločne vyvinuli bioplast, ktorý je rozložiteľný v prírode za pár týždňov. Prvé pokusy vyrobiť bioplast neboli veľmi úspešné. "Vyrábali sa totiž klasickým spôsobom z ropy len sa do nich pridávali látky, ktoré spôsobovali ich rozklad. Problém bol, že sa rozkladali doslova sekundy po tom, čo ste do nich tovar uložili", uviedol profesor Pavel Alexy z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie na STU Bratislava.

Nasledoval ďalší výskum a skúšanie nových materiálov, ktoré by dokázali zlepšiť vlastnosti bioplastu. "Rozhodli sme sa, nedávať aditíva do bežných plastov, ale vyrobiť taký polymér, ktorý bude mať vyhovujúce vlastnosti a bude biologicky rozložiteľný v komposte," dodal Alexy.

Plast, ktorý sa rozloží za pár týždňov

Dnes už vedci dokážu vyrobiť bioplasty odolné, netrhateľné, flexibilné, sú dokonca 2 až 3 násobne pevnejšie ako bežné igelitové tašky. Objav našich vedcov okamžite zaujal a tak si ho nechali aj patentovať. Dokonca istá zahraničná spoločnosť chcela celý výskum odkúpiť. Výsledky tohto prelomové výskumu budeme môcť využívať v horizonte niekoľkých rokov.

Takáto bežná plastová fólia sa v prírode buď nerozkladá, alebo sa rozkladá aj stovky rokov. Bioplasty slovenských vedcov sa pri dobrých podmienkach kompostoviska rozložia za 5 až 6 týždňov. "Oni doslova zhnijú a môžu sa opäť použiť v komposte," vysvetľuje profesor Alexy.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články