Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Neptúnova tráva je najstarším organizmom na svete
Zdielať na

Neptúnova tráva je najstarším organizmom na svete

Stredomorské porasty rastliny Posidonie morskej, známej aj ako "Neptunova tráva" sú podľa austrálskych vedcov najdlhšie žijúcimi organizmami na Zemi. Ich vek je až 200 rokov. Za držiteľa rekordu dlhovekosti bola doteraz považovaná "králova lomatia" - 43,6 tisíc rokov starý strom v Tasmánii.

Vzorky Posidonie získali vedci zo štyristo "vankúšov" pásu dna Stredozemného mora o dĺžke 3 600 kilometrov medzi Španielskom a Cyprom. DNA ukázala, že rastliny sú najmenej 12 000 rokov staré. Iný výsledok ukázal, že najpravdepodobnejší vek rastliny je 100 - 200 tisíc rokov.

Morské prúdy ju nezničia

Táto rastlina je kvitnúca, rozmnožuje sa nepohlavne, klonovaním. Rastie na piesku v hĺbke až 35 metrov v trsoch so šiestimi až siedmimi listami o šírke jeden centimeter. Dlhé môžu byť aj 150 centimetrov. Rastlina vďaka svojej stavbe odoláva morským prúdom, búrkam či zanášaniu bahnom. 

Ohrozená stavbami

Podľa portálu novinky.cz je táto rastlina ohrozená pobrežnými stavbami a otepľovaním. "Pomaly sa presúva pred teplejšími vodami k severu. Ďalej než na južný breh Európy nemôže," upozornil Carlos Duarte zo Západoaustrálskej univerzity.

Súvisiace články