Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na kajaku stretol 15-metrovú veľrybu. A mal kameru...
Zdielať na

Na kajaku stretol 15-metrovú veľrybu. A mal kameru...

Taký výlet v kajaku na mori nemusí byť na zahodenie. Čo by ste však robili, ak by ste sa na vratkom plavidle stretli s 15-metrovou veľrybou? Chlapík, ktorému sa to podarilo, do gatí nepustil, práve naopak.

Začiatkom októbra si vyrazil Rick Coleman aj s manželkou v kajaku na more. Keď sa plavili smerom od pláží mesta Redondo Beach v Kalifornii, objavila sa v ich tesnej blízkosti veľryba. Vďaka kamere vznikli z tohto stretnutia unikátne amatérske zábery.

Už v priebehu septembra si kúpil Rick malú videokameru, ktorú si primontoval na prilbu. A už po troch týždňoch sa mu táto investícia vyplatila. Keď sa totiž stretol zoči-voči s 15-metrovým vráskavcom obrovským, mohol to náležite zdokumentovať.

"Bol pri mne tak blízko! Musím povedať, že to bolo nesmierne vzrušujúce, srdce mi bilo ako zvon," povedal Rick Coleman pre televíziu CBS 8. Skúsený potápač sa nezvyklou udalosťou nechal natoľko strhnúť, že sa ponoril pod hladinu, aby vznikli ešte lepšie zábery.

Jeho žena netrpezlivo čakala na hladine. "Plutva sa priblížila a ja som sa začala o Ricka báť. Nekričala som, akurát mi v hlave vírili myšlienky, že môj manžel je niekde dole vo vode a určite sa mu čosi stalo," popísala svoje nervózne čakanie Susan. Jej muž ale veľrybu nevystrašil a svoj podmorský zážitok označil za upokojujúci.

Veľryby sa ale nesmú rušiť

V komentároch k videu na internete sa ale okrem iného objavili názory, že Coleman svojím konaním porušil smernice, ktoré by mali dodržiavať všetci pozorovatelia veľrýb. Podľa zákona o ochrane cicavcov z roku 1972 je totiž akékoľvek narušovanie bežnej aktivity veľrýb považované za obťažovanie.

Coleman ale v rozhovore pre televíziu CBS 8 povedal, že jeho počínanie podmorského cicavca v žiadnom prípade nerozrušilo. Veľryby vraj vo vodách neďaleko kalifornského mesta Redondo Beach, kde sa sťahujú za potravou, prijali surfistov a kajakárov za súčasť prirodzeného prostredia.

jon hanson/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy