Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Kosatka zabila počas vystúpenia trénerku
Zdielať na
Zahraničie

Kosatka zabila počas vystúpenia trénerku

Veľryba, ktorá už má na svedomí smrť ďalších dvoch ľudí, stiahla trénerku pod vodu a divo ju trhala

Veľryba, ktorá už má na svedomí smrť ďalších dvoch ľudí, podľa svedkov stiahla trénerku pod vodu a divo ju trhala.

Rozrušených divákov rýchlo vyprevadili z parku a zariadenie okamžite zatvorili, uviedla agentúra Associated Press.

Dlhoročná trénerka Dawn Brancheauová (40) bola v parku jednou z najskúsenejších. Zatiaľ nie je jasné, či smrť nastala v dôsledku utopenia, alebo zranení spôsobených morským dravcom.

Hovorca zábavného parku Fred Jacobs potvrdil, že zabijakom je Tilikum, jedna z troch kosatiek, ktoré v roku 1991 usmrtili trénerku v parku Sealand of the Pacific vo Victorii v kanadskej provincii Britská Kolumbia, ktorá sa pošmykla a spadla k nim do bazéna.

Tilikum má na svedomí aj smrť muža, ktorý sa v roku 1999 prešmykol popri ochranke v orlandskom parku SeaWorld a ktorého telo našli prevesené cez telo kosatky. Muž buď skočil, spadol alebo bol stiahnutý do ľadovej vody a zomrel na podchladenie, hoci jeho telo nieslo aj stopy po zuboch kosatky.

Miestne úrady zatiaľ neposkytli takmer žiadne informácie.  Park SeaWorld v San Diegu po smrti trénerky rovnako pozastavil šou s kosatkami dravými.

Zakladateľ a programový manažér Centra pre výskum a ochranu morských cicavcov v Harbor Branch pri Floridskej atlantickej univerzite Steve McCulloch uviedol, že kosatka sa možno len hrala, ale zatiaľ to nie je možné potvrdiť.

"Nerobil by som predčasné závery," uviedol. "Sú to veľmi silné morské cicavce. Tento typ správania praktikujú vo voľnej prírode bežne," dodal.

Zdielať na

Najčítanejšie správy