Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Oklieštením zákona o odpadoch sa zvýšia poplatky
Zdielať na

Oklieštením zákona o odpadoch sa zvýšia poplatky

Zdroj: TASR/Michal Svítok

Tvrdí to riaditeľ Recyklačného fondu Ján Líška

Jeho riaditeľ Ján Líška (na obrázku vpravo) v stanovisku, ktoré poskytol médiám, tvrdí, že chýbajúce zdroje v konečnom dôsledku doplatia občania zvýšenými poplatkami za komunálny odpad.

Novela zákona podľa neho nezavádzala nové príspevky, iba navrhovala sústrediť vybrané poplatky do Recyklačného fondu, kde je zo zákona istota, že všetky prostriedky sa použijú iba na účely súvisiace s recykláciou.

Zákon o odpadoch pochádza z dielne Ministerstva životného prostredia SR a upravuje problematiku zhodnocovania odpadov, nakladanie s opotrebovanými batériami a akumulátormi, elektroodpadom, ako aj so starými vozidlami. Rovnako tiež určuje napríklad podmienky cezhraničnej prepravy odpadov, pričom sa zakazuje ich cezhraničná preprava z iného členského štátu Európskej únie do SR.

Pôvodné znenie novely prezident Ivan Gašparovič vrátil do pléna koncom júla a navrhoval prijať viacero pozmeňujúcich návrhov, ktoré zachovávajú výnimky z platenia do RF a menia niektoré technické parametre zákona.      Vrátenie novely do parlamentu odôvodnila hlava štátu aj tým, že v čase ekonomickej krízy necitlivo rozširuje počet subjektov, ktoré sú povinné platiť príspevok do RF, čo môže mať vplyv na rast cien výrobkov, najmä elektroniky. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy