Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koniec telegramu. V Indii sa poslali posledné...
Zdielať na

Koniec telegramu. V Indii sa poslali posledné...

DILÍ / Koniec telegramom! Táto služba končí po 162 rokoch využívania. A preto sa tisíce Indov v nedeľu nahrnuli do telegrafných úradov poslať pamätný telegram príbuzným a kamarátom.

Práve nedeľa bola posledným dňom, kedy sa telegramy prijímali na odoslanie. Telegrafné úrady posilnili služby, aby sa vysporiadali s očakávaným prílivom zákazníkov. Telegram išlo podať do 22:00 miestneho času (18:30 SEČ) a doručený bol buď ešte počas noci alebo najneskôr v pondelok.

Aj dvadsať telegramov naraz

Úplne posledný telegram poslali ženy v domácnosti, študenti aj kondiční bežci, ktorí si na telegrafný úrad odskočili z ranného joggingu. Mnohí z nich telefonovali alebo posielali SMSku svojim blízkym kvôli adrese, na ktorú mohli telegram odoslať. "Ešte nikdy tu nebol taký frmol. Sú tu ľudia, čo posielali aj dvadsať telegramov naraz," povedal zamestnanec telegrafu Randžana Dás. "Keby tu bol takýto frmol celý rok, tak by tu službu nezrušili," poznamenal jehio kolega Vínod Rai.

Služba, známa všeobecne ako "tár", teda drôt, končí kvôli narastajúcim finančným stratám. "Aj keď komunikujeme prostredníctvom vylepšujúcich sa moderných prostriedkov, uchovajme si kúsok dejín," znel jeden z posledných telegramov. "Toto dobre schovaj ako kúsok histórie, mami," znel ďalší.

Kedysi sa posielali telegramy hromadne

V dobách pred rozmachom mobilných telefónov a internetu bola telegrafná sieť v Indii hlavným druhom komunikácie na veľké vzdialenosti. Len počas krvavého delenia subkontinentu na Indiu a potom čo sa Pakistan stal nezávislým od Veľkej Británie, bolo poslaných 20 miliárd telegramov.

Vo vrcholných dobách svojej slávy v roku 1985 posielala štátna telegrafná služba 600 000 telegramov denne po celej Indii. Tento počet sa však zmenšil súčasných 5 000 denne, dodal Akhtar. Väčšinu z nich naviac odoslali len vládne úrady.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články