Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tu je auto bez vodiča! Sen mnohých žien...
Zdielať na

Tu je auto bez vodiča! Sen mnohých žien...

BRATISLAVA /WASHINGTON / Americkí odborníci vyhlásili, že už dokončujú verziu auta bez vodiča. Bol by to ozajstný Kit, ktorému len zadáte ulicu a je to! Hovorí sa o tom, že vás na povel dovezie, kam len chcete... Muži však šoférujú radi a tak v ich svete asi veľké uplatnenie nemá. Ba vlastne má! Ak by auto viedol autopilot mohli by si vypiť, či počas jazdy zdriemnuť...

Termokamerou identifikuje chodca

Nuž aká by to bola paráda, keby sme pred služobnou cestou autopilotovi naťukali cieľ cesty, stlačili tlačidlo Enter a mohli riešiť iné pracovné úlohy, povedzme telefonovať. Najnovšia verzia auta bez vodiča je už vybavená takou technológiou, že vodič naozaj len naštartuje, zadá cieľ a viac sa nemusí starať.

"Má 3D-kamery, to auto vníma priestor okolo seba. Vie tak reagovať na všetky prekážky a podnety" vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Auto budúcnosti má  navigáciu GPS, vníma signály semaforov, vzdialenosť od auta pred ním, ale aj termokamerou zachytí napríklad v noci chodca, ktorého zrakom nevidíme. Samozrejme, autopilot sám aj zacúva.
Konštruktéri superinteligentného auta obhajujú svoj stroj tým, že prudko zvyšuje bezpečnosť. "Top faktorom, ktorý spôsobuje dopravné nehody, je práve ľudský faktor," zdôrazňuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Na trh o 10 rokov

Technické a iné príčiny netvoria ani 10 percent, zvyšok zlyhanie človeka. No aj autopilot môže zlyhať. "Heckeri totiž existujú...," upozorňuje Maroš Palesch.

O aute s autopilotom zatiaľ môžeme len snívať, no nie až tak dlho. Optimistické vízie hovoria už o roku 2020. "Myslím si, že kým sa objaví na ceste, my už dávno budeme mať dlhé brady,"  dodáva s úsmevom Maroš Palesch.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články