Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vynález slovenských vedcov! DNA čipy
Zdielať na

Vynález slovenských vedcov! DNA čipy

Predstavte si, že už nebudete musieť navštevovať lekárov, ale dostanete jednoduchý čip, ktorý dokáže sám diagnostikovať akúkoľvek chorobu. Sci fi? Nie, šikovnosť slovenských vedcov!

Základom je DNA odtlačok

DNA čipy, dokážu vďaka špeciálnemu laserovému skeneru vytvoriť konkrétny DNA odtlačok baktérie, vďaka čomu je možné rýchlo diagnostikovať akúkoľvek infekciu, alebo vírus. Vedci tento produkt v súčasnosti vyvíjajú na baktérie, ktorých je málo, ale sú o to viac nebezpečné, ako napríklad borelióza, ktorú najčastejšie prenášajú kliešte.

"Napríklad v mestskom parku, keď sú kliešte, nakoľko sú zamorené jednotlivými zlými baktériami," povedal biológ Imrich Barák. Čipy fungujú na všetky ochorenia, z ktorých sa vedcom podarí získať takzvaný DNA odtlačok. "Môžete ich tam dať stovky – tisíce," dodáva biológ.

Bude mať formu USB kľúča

Vedci, ktorí túto technológiu vynašli, ju nechcú speňažiť, práve naopak. Chcú ju vyvinúť do formy USB kľúča, ktorý by mal každý doma, sám by si stanovil diagnózu a k lekárovi by si išiel už len pre predpis. "Nemáme to ani patentované," hovorí Barák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články