Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Inteligentné autá budú povinné! Samé vám privolajú pomoc...
Zdielať na
Veda a technika

Inteligentné autá budú povinné! Samé vám privolajú pomoc...

Superinteligentné auto Davida Hasselhoffa K.I.T.T. budeme mať o chvíľu aj my. Až na to, že sa s vami nebude rozprávať. No v prípade dopravnej nehody sa naň budete môcť spoľahnúť. Ak sa ocitnete v bezvedomí, okamžite vám zavolá záchranku!

Tajomstvom auta, ktoré samo od seba zavolá na tiesňovú linku, je systém E-call zabudovaný priamo v aute. U nás bude bežnou realitou od roku 2015.

"Systém E-call sa aktivuje hneď po náraze, takže ak je napríklad obeť dopravnej nehody v bezvedomí, aj tak sa aktivuje a vytočí linku 112... Odtiaľ vás lokalizujú a prepoja na tiesňovú linku v danej lokalite," informovala zástupkyňa EK na Slovensku Ingrid Ludvíková.

Systém má urýchliť príchod záchranky až o 50 percent! "Cieľom Európskej komisie je tento systém sfunkčniť na území celej EÚ do roku 2015. Bude to aj v štátoch ako je Nórsko, Chorvátsko, Švajčiarsko a Island," pripomína Ludvíková.

Nemajte však obavy, vozidlo nie je možné zamerať, kým je systém E-call neaktívny a to z dôvodu ochrany osobných údajov. Napokon by systém cenu auta nemal ani predražiť. Náklady na jeho zabudovanie do vozidla sa odhadujú na menej ako 100 eur.

Európska komisia zároveň vyzvala každý členský štát EÚ, aby zabezpečil spracovávanie volania zo zariadení E-call rovnako ako iné volania na linku 112. Teda bezplatne a prioritne.

TV JOJ

Zdielať na

Súvisiace články