Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Letecký deň na Sliači! Desaťtisíce nadšencov polievali cisterny
Zdielať na

Letecký deň na Sliači! Desaťtisíce nadšencov polievali cisterny

Môžete ľutovať! Ak ste sa náhodou dnes ani len na okamih neukázali na Medzinárodných leteckých dňoch Slovak International Air Fest, zmeškali ste parádne predstavenia. Zvukovo efektné výbuchy, vzdušný súboj nadzvukových stíhačiek alebo vojenský prepad. To všetko a oveľa viac obdivovali desaťtisíce divákov na letisku Sliač. Pozrite sa!

Najväčšia letecká udalosť roka na Slovensku sa na vojenskom letisku uskutočnila prvýkrát. Deti aj dospelí boli svedkami takých predstavení ako prepad pašerákov zbraní špeciálnymi vojenskými zložkami. Užívali si vzdušný súboj stíhačiek MiG-29 a Mi-17, vizuálne a zvukovo efektné výbuchy, predviedli sa im tiež záchranárske a evakuačné práce či hasenie požiaru s použitím bambi vaku.

Nechýbali ani ukážky ručných zbraní či automobilovej techniky Aligator. Letecké dni sú vlastne podľa ministra obrany Ľubomíra Galka priestorom na prezentáciu leteckého umenia pilotov z iných európskych krajín, Turecka aj USA. "Uvidíme aj techniku NATO," tešil sa pri otváraní leteckých dní Galko.

Ľudí prišlo až neuveriteľných 40 tisíc, len pár hodín po otvorení bolo dokonca parkovisko s kapacitou 10 tisíc áut zaplnené do posledného miesta. A na betónovej ploche bolo okolo 40 stupňov... Preto boli ľuďom k dispozícii okrem nádherných kaskadérskych predstavení aj cisterny s vodou...

Miesto, kde sa Medzinárodné letecké dni odohrávali, bolo v roku 1944 dejiskom a centrom Slovenského národného povstania. "Sloboda a demokracia stála vtedy aj slovenský národ mnohé ľudské životy... Preto je dôležité tieto hodnoty brániť, ctiť a bojovať za ne aj v dnešnej mierovej dobe," dodal šéf rezortu obrany.

SITA/Diana Černáková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy