Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátne vesmírne divadlo. Výbuch kométy nad Španielskom
Zdielať na

Unikátne vesmírne divadlo. Výbuch kométy nad Španielskom

MADRID / Svetlo sveta uzrelo ohromujúce video z observatória La Hita v španielskom Toledu. Zábery totiž zachytávajú moment, keď zemskou atmosférou preletel a následne explodoval meteorit. Všetko sa to stalo výške asi 70 kilometrov.

Nevedela prestať kričať

"Svetlo bolo tak žiarivé, že ho muselo byť  vidieť  aj z miest Huelva, Sevilla, Granada a Murcia," povedal profesor z University of Huelva Jose Maria Madiedo. Rýchlosť telesa odhadujú odborníci na 75 tisíc kilometrov za hodinu.

Meteorit letel ponad Madrid a zhruba 20 kilometrov od neho, v meste Serranillos del Valle vo výške 70 kilometrov, explodoval. "Pozerala som sa na oblohu a keď sa objavil záblesk, nevedela som prestať kričať," opisuje astronómka Leonor Ana Hernández.

Rýchlosť? 75 000 km/h

Španielsky inštitút pre štúdium meteorov a meteoritov určil, že teleso pochádzalo z kométy, ktorá prelietala v blízkosti Zeme. Dosiahlo rýchlosť asi 75 tisíc kilometrov za hodinu.

Objekt sa síce rútil na hlavné mesto Madrid, no vďaka fyzikálnym zákonom jeho obyvateľom nič vážne nehrozilo. Vo výške niekoľkých desiatok tisíc kilometrov totiž zhorel v zemskej atmosfére.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

YouTube.com

Súvisiace články