Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Výučba ako lusk! Takto astronauti experimentovali vo vesmíre
Zdielať na

Výučba ako lusk! Takto astronauti experimentovali vo vesmíre

PEKING / Tomu sa povie výučba ako lusk. Žiaci v čínskej škole mali možnosť naučiť sa čo to o vesmíre a gravitácii prostredníctvom priameho prenosu rovno zvnútra takejto vesmírnej lode. Respektíve z experimentálneho vesmírneho laboratória, ktoré do kozmu čínska veľmoc vyslala...

Fyzikálne pokusy v beztiažovom stave

Môžeme im závidieť! Žiaci v čínskej škole majú neuveriteľné možnosti. Špeciálnu prednášku o vlastnostiach gravitácie dostali priamo z vesmíru. Pomohla im k tomu trojčlenná posádka na prvom čínskom experimentálnom laboratóriu priamo z vesmíru. Momentálne sa nachádza 340 kilometrov nad Zemou. 

Posádka pôsobí na vesmírnej lodi Shenzen 10 a v kozme pobudne 15 dní. Prostredníctvom živého vysielania, ktoré zabezpečila televízia CCTV, urobili astronauti počas prednášky niekoľko fyzikálnych pokusov v beztiažovom stave pred asi 330-timi pekingskými študentami. Pozrite sa!

Prvú prednášku zrealizovali v USA

Astronautka Wang Yaping napríklad demonštrovala, ako nulová gravitácia pôsobí na určité predmety, používala kyvadlo a aj vodovú bublinu. Išlo už o druhú takúto "živú" lekciu z vesmíru, pričom primátom sa môže pochváliť americká astronautka Barbara Morgan. Svoje poznatky odprednášala z vesmírnej medzinárodnej stanice už v roku 2007.

Populárnymi sa však v súčasnosti stali podobné "inštruktáže", ktoré priamo z Medzinárodnej vesmírnej stanice realizuje aj kanadský astronaut Chris Hadfield. Ten sa zameriava na veľmi prozaické veci na bežnej báze, ktoré by ľudí mohli zaujímať - napríklad ako sa plače vo vesmíre, spí vo vesmíre, alebo aj čo a ako konzumovať, pokiaľ vás vo vesmíre pochytí hlad. Viac čítajte TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

reuters

Súvisiace články