Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Cesta na planétu Mars potrvá len 30 dní!
Zdielať na

Cesta na planétu Mars potrvá len 30 dní!

WASHINGTON / Americký úrad pre letectvo a vesmír prišiel s veľmi odvážnym tvrdením! Let astronauta na Mars potrvá možno len 30 dní. A cesta k Saturnu? Len niekoľko mesiacov! Môže za to nový pohon - s využitím jadrovej fúzie. Informáciu ako prvý priniesol špecializovaný portál space.com.

Vesmírne lode sú príliš pomalé...

NASA priznáva, že pracuje na úplne novej technológii pohonu kozmických lodí. Tá vychádza zo štiepenia jadra. Najväčšou prekážkou realizácie letov k našim najbližším hviezdam a planétam je čas. A práve tu má pomôcť jadrová fúzia.

"Rakety využívajúce pohon na princípe fúzie by znamenali obrovský skok v snahe ľudstva preskúmať vzdialenejšie hranice vesmíru," píše space.com s odvolaním sa na vedenie NASA. Práve dĺžka letu je nateraz najväčší problém. Kozmické lode sú pomalé a cesta k vzdialenejším bodom vesmíru presahuje horizont ľudského života.

2060. Plus mínus

"Nebolo by skvelé dostať sa napríklad k Saturnu za niekoľko mesiacov?," položil si rečnícku otázku John Grunsfeld z NASA. Odborníci hovoria, že na vývoj fúzneho pohonu potrebujú niekoľko desiatok rokov. Optimisti vidia ako reálny rok 2060. Plus mínus...

Medzitým starnúca sonda Opportunity objavila na Marse jeden zo svojich najdôležitejších nálezov: kameň, ktorý obsahuje podľa vedcov veľké množstvo ílovitého materiálu. Jeho prítomnosť je znakom toho, že kameň prišiel do dlhodobého kontaktu s tečúcou vodou. VIAC TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Mars_planéta_astronauti_život_červená planéta

ISIFA

Súvisiace články