Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Marse bola voda pitná, odhalila NASA
Zdielať na

Na Marse bola voda pitná, odhalila NASA

WASHINGTON / Sonda Opportunity prišla s novým zásadným objavom. na povrchu "červenej planéty" objavila kameň, ktorý by podľa vedcov mohol obsahovať ílovitý materiál. Jeho výskyt pritom naznačuje, že hornina bola niekedy v minulosti vystavená dlhodobejšiemu pôsobeniu vody.

Robotické vozidlo sa na Marse snaží nájsť prítomnosť vody už deväť rokov. Určité náznaky objavilo, avšak teraz ide podľa odborníkov o mnoho jasnejšie dôkazy. "Keď sa pozriete na všetky objavy súvisiace s vodou, vo veľkej väčšine išlo o vodu s nízkym pH, bola to skôr kyselina," uviedol Steve Squyres, vedec z Cornellovej univerzity, ktorý vedie misiu sond Spirit a Opportunity.

"Ílovité minerály majú tendenciu vytvárať viac neutrálne pH. Ide o vodu, ktorú môžete piť. Vodu, ktorá je omnoho priaznivejšia pre vznik života," dodal.

Mars bol kedysi teplejšou a vlhkejšou planétou

Vzhľadom k tomu, že röntgenový spektometer vozidla dokáže rozpoznať len jednotlivé prvky v hornine, ale nie mineralogické zloženie, je objav ťažké oficiálne a stopercentne potvrdiť. Vedci tvrdia, že už samotná prítomnosť ílu dokazuje, že Mars bol pred miliardami rokov omnoho teplejšou a vlhkejšou planétou.

Sonda Opportunity svoj objav učinila v oblasti nazvanej Cape York, ktorá leží na okraji 22 metrov dlhého kráteru Endurance. Vedúci misie teraz robota poslali po hrebeni kráteru do oblasti prezývanej Solander Point. Práve tam by sa mohli údajne nachádzať ďalšie skaly obsahujúce ílovité minerály.

Opportunity má veľkost golfového vozíka a pristala na  Marse spolu s dvojčaťom Spiritom v januári 2004. Ich misia bola plánovaná na tri mesiace s cieľom nájsť známky toho, či na susednej planéte Zem bola niekedy v minulosti voda.

Budúcnosť = robotická vážka

Možno práve toto je budúci robotický prieskumník na Marse! Aspoň tak premýšľa vedecký magazín New Scientist nad najnovšími minirobotmi vyvinutými spoločnosťou Festo. Ide o sériu robotíkov inšpirovanú prírodou. Jedným z nich je aj nádherná robotická vážka, ktorá vám vyrazí dych! 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články