Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozrite sa, ako budú vyzerať lietadlá budúcnosti...
Zdielať na

Pozrite sa, ako budú vyzerať lietadlá budúcnosti...

TOLOUSE / Lietadlá poháňané telesným teplom, plávajúca batožina či dokonca lietadlá, ktoré využívajú "kravskú silu". Toto sú len niektoré z revolučných myšlienok študentov z celého sveta, o tom, ako by mohli vyzerať lietadlá budúcnosti.

Moderné a ekologické

Fly Your Ideas. Tak sa volá súťaž, ktorá mala podnietiť mladých vývojárov. Podmienkou pritom bolo aj to, aby boli lietadlá aj ekologické. Z celkového počtu prihlásených postúpilo do celkového finále len päť projektov. Tie by mali študenti odprezentovať už čoskoro vo francúzskom Tolouse, pričom hlavná výhra je okrem iného aj 30 000 eur.

Tím Levar z Brazílie napríklad prišiel s unikátnym nápadom, ako by sa v budúcnosti mohla prepravovať batožina. Tá by mala "plávať" v priestore, pričom výsledkom by bolo, že pasažieri by sa k nej dostali už skôr.

Austrálčania by zase chceli svojím projektom zredukovať emisie oxidu uhličitého v ovzduší o celých 97 percent. A Indovia? Tých trápi prílišná hlučnosť lietadiel.

Podľa Talianov by lietadlá budúcnosti mali fungovať ako neustále sa dobíjajúci sa akumulátor. Týmto spôsobom by sa malo ušetriť až 60 percent paliva. Samozrejme, zredukovalo by sa aj množstvo nebezpečných plynov v ovzduší...

Ľudské teplo v ovzduší

A zaujali aj študenti z Malajzie. Využiť by sa dalo aj aj teplo, ktoré vyprodukujú samotní cestujúci. Obzvlášť, ak by sa spojilo s materiálom, ktorý ho dokáže premeniť na energiu.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU. 

reuters

Súvisiace články