Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Z Bratislavy do Košíc za hodinu? Slováci vymysleli vlak budúcnosti!
Zdielať na

Z Bratislavy do Košíc za hodinu? Slováci vymysleli vlak budúcnosti!

BRATISLAVA / Aké to je keď sa vydáte do sveta špičkovej vedy a techniky? Navštívili sme slovenských vedcov, ktorí ukázali zázraky blízkej budúcnosti. Napríklad vlak, ktorý by zvládol trať z Košíc do Bratislavy za hodinu. Zatiaľ síce existuje len v podobe myšlienky, ale možno aj vás uchváti.

Kľúčom je supravodivosť

Aj bez elektrickej energie budú môcť v budúcnosti jazdiť vlaky. "Toto sú tri rady magnetov, tie vonkajšie majú jeden smer. Máme supravodivú tabletku to je kysličník, ítrium, bárium a meď," hovorí Dr. Vasiľ Šmatko, vedúci výskumu.

Za normálnych podmienok vôbec nereaguje na magnet, ale keď  ju prevedieme do supravodivého stavu, to znamená, že sa schladí tekutým dusíkom na -198 stupňov Celzia, začne úplne inak reagovať. "Táto tabletka bude levitovať v magnetickom poli," opisuje vedec. Levitovať znamená vznášať sa vo vzduchu v takej výške v akej bola schladená nad magnetickým poľom.

Záleží či budú peniaze

Vznášať sa bude dovtedy, kým sa predmet nezohreje. Takto by sa mohli nad magnetickou jazdnou dráhou pohybovať aj vlaky. "Vlak potlačiť rukou sa nedá, ale pri tomto variante príde dieťa, oprie sa a vlak sa pohne," pokračuje vo vysvetľovaní vedec. V niektorých krajinách sveta jazdia vlaky aj 500 km rýchlosťou, ale nie je to vďaka supravodivosti. Tento spôsob je však finančne veľmi náročný.

"Permanentné magnety sú veľmi drahé, taktiež supravodivé materiály sú relatívne drahé, keď sa toto vyrieši, nevidím prekážku prečo by to neexistovalo," dodal vedec.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články