Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hlúpneme! Ľudstvu klesá IQ
Zdielať na

Hlúpneme! Ľudstvu klesá IQ

BRATISLAVA / Veda síce ide dopredu, ale ľudstvo ako také hlúpne. S takýtmo záverom prišli londýnski vedci. A zrejme aj oprávnene. Zistili totiž, že za 100 rokov nám IQ kleslo asi o 14 bodov. Čo to znamená v praxi?

Prežije aj hlupák

Kým donedávna sa ľudstvo rozvíjalo, posledných 100 rokov hlúpne. A to vcelku dosť rýchlo... Vraj sme stratili priemerne 14 bodov IQ. "V minulosti sa človek musel starať sám o seba, aby prežil a dnes sa spoločnosť stará o človeka takým spôsobom, že prežije naozaj aj ten hlupák," vysvetľuje predseda klubu inteligentných Mensa, Miroslav Macko.

Problém je vraj aj to, že existuje mnoho vecí, ktoré nám uľahčujú život. Keďže si žijeme pohodlne, nie sme nutení rozmýšľať a tak náš mozog nemusí vynakladať toľko práce ako kedysi.

Priemer IQ na Slovensku - 100

"My dnes máme na všetko návody, nemusíme ako sa ľudovo povie - zapnúť mozog, ale zoberieme návod a postupujeme krok za krokom," dodáva Macko.

Vždy sa však nájdu aj jedinci s mimoriadne vysokým IQ. U nás sa združujú v klube Mensa - na vstup je potrebných 130 bodov IQ, pričom priemer medzi bežnými ľuďmi je vraj okolo 100. Ak máte záujem si svoje IQ zvýšiť, váš mozog bude musieť začať trénovať.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články