Polojasno
17°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Aj veda vie byť zábavná. Pozrite sa
Zdielať na

Aj veda vie byť zábavná. Pozrite sa

BRATISLAVA / Stráviť v škole na hodine 45 minút je niekedy veľmi náročné. My sme našli miesto, kde sa deti učia dve hodiny a baví ich to. Neučia sa pritom žiadne, ako sa hovorí omáčky, ale pre väčšinu ľudí azda najmenej obľúbené predmety a to matematiku a fyziku.

Teória z kníh, sa stáva realitou

Odpovede na mnohé otázky ponúka netradičná dielňa s mnohými exponátmi. Ruku na srdce. Kto sa rád v škole učil poučky? Deti sa dnes učia oveľa zaujímavejšou formou, ako kedysi. Dokonca šiestaci sa tu naučia aj Archimedov zákon, teda látku ktorú ešte nemajú ani v učebných osnovách.
"Majú menšiu hustotu ako voda, tak preto stúpajú hore," vysvetľuje princíp fungovania exponátu jedna z prítomných študentiek.

Pre žiakov sa tak stane fyzika hustoty, prúdenia, vnútorného trenia, či povrchového napätia oveľa jednoduchšia a hlavne zábavnejšia.

Škola hrou

"Keby nám to vysvetľovali učitelia v škole, tak to na prvýkrát nepochopíme, ale takto keď si to pozrieme, hneď to vidíme," priznáva jeden zo žiakov. Ani taká matematika už tu nie je taká náročná ako v škole. Uhlová, či obvodná rýchlosť, moment zotrvačnosti, moment sily a odstredivá sila už sú pre deti hračkou. Decká sa tu na Kolibe naučia jednoduchšie a hlavne zábavnejšie aj prírodovedu, či vlastivedu.

"Toto je škola hrou, toto by mohlo byť na každej škole," myslí si Danica Miklášová, učiteľka ZŠ J.C. Hronského Šaľa.

Pochopiť pomôžu aj vysokoškolský pedagógovia

K takému hravému učeniu zriadili v Bratislave dielne s 92 exponátmi. Aby sa deti len nehrali, ale lepšie pochopili javy ktoré pri sledovaní prebiehajú, tvorcovia pridružili k tomu ďalší projekt, v rámci ktorého im vysokoškolskí pedagógovia. V mesiacoch máj a jún vysvetlia žiakom a študentom, čo vlastne jednotlivé exponáty znamenajú.

"Môžu prísť deti ajnávštevníci, je to zadarmo," dodáva Miroslava Pavelková riaditeľka centra. V rotácii a Bermúdský trojuholník a bubliny sú prvé smery, ktorým sa budú prednášajúci venovať. Výsledkom tejto tvorivo objavenej dielne, bude správa o tom ako žiaci chápu fungovanie týchto exponátov. Táto metóda poznania sveta má hlavne význam, ak chceme mať odborníkov a vedcov, ktorí prispejú k rozvoju moderných technológií, či dokonca medicíny. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články