Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
More, pláž a... Erazmus. Program pre študentov ale končí!
Zdielať na

More, pláž a... Erazmus. Program pre študentov ale končí!

BRATISLAVA / Populárny európsky program výmenných pobytov Erazmus sa končí. Umožňoval študentom na niekoľko mesiacov vycestovať do zahraničia. Aj preto ich táto správa znepokojila.

More, pláž a erazmus

Jednou z najväčších motivácií absolvovať výmenný pobyt v zahraničí je samozrejme cestovanie. Mnoho študentov si najmä v letných mesiacoch preto vyberá miesto na študijný pobyt práve pri mori.

Zážitky z výmenného pobytu má aj študentka Vláďa. Celý jeden semester strávila v Turecku. "Erazmáci, to je jedna veľká rodina, keby som mohla, tak idem ešte raz," dodáva nadšená Vlaďa.

Od nového roka nastávajú zmeny

Populárny 7 ročný projekt Erazmus však oficiálne končí v decembri tohto roka. Vyčlenený bol totiž iba na 7 rokov. Teraz bude pokračovať, len pod iným názvom.

"Od roku 2014-2020 bude tazkvaný Erazmus pre všetkých. Čo sa týka technických podmienok pre vycestovanie ako aj vybavovanie dokladov alebo potvrdení, to by sa nemalo meniť," poskytol vyjadrenie hovorca Ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Znamená to, že študenti môžu za vedomosťami a dobrodružstvom cestovať aj naďalej. Najväčší záujem je o pobyt v susednom Česku, Veľkej Británii a Španielsku.

Dobre zvážte, kam vycestujete

Ešte pred tým, ako sa rozhodnete odísť do zahraničia nie je na škodu čo to si o krajine zistiť, najmä ak je reč o financiách. Niekde vás tamojší život môže výjsť poriadne draho. "Najvyššie náklady na život vás čakajú v Škandinávskych krajinách potom tiež vo Švajčiarsku a Veľkej Británii," upresňuje Eleonóra Fedorová, riaditeľka cestovnej kancelárie.

Študentka Vlaďa bola až v Turecku. Hoci Erazmus pokrýva náklady na štúdium a ubytovanie, aj tam sú podľa nej náklady na súkromný život podstatne vyššie ako u nás.

Za exotiku sa platí

"Bez pomoci rodičov by sa to nedalo len tak ľahko zvládnuť, pretože myslím, si že nočný život hocikde v Európe, ktorý patrí k erazmáckemu životu je oveľa drahší ako u nás," opisuje finančnú náročnosť v zahraničí študentka.

"Juh európy napríklad Španielsko alebo Taliansko sú práve veľmi vyhľadávané aj vďaka nižším nákladom na život aj vďaka veľmi rušnému študentskému životu," dodáva riaditeľka cestovky. Okrem toho, že spoznáte veľa nových ľudí, asi najväčším benefitom je, že si výrazne zlepšíte angličtinu.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy