Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
42 tisíc deviatakov sa rozhoduje. Kam na prijímačky?
Zdielať na

42 tisíc deviatakov sa rozhoduje. Kam na prijímačky?

BRATISLAVA / Ešte sa testovanie študentov základnej školy poriadne ani neskončilo a viac než 42 tisíc deviatakov sa musí rozhodnúť, kam ďalej. Na výber majú 245 gymnázií a 468 stredných odborných škôl. Určite ste však zachytili informáciu, že pokiaľ vaše ratolesti nedosiahli v monitore hodnotenie 90 a viac %, musia robiť prijímacie skúšky. Aj keby domov nosili samé jednotky!

Matika, slovina, fyzika...

"Zo začiatku bol stres a stres pokračuje ďalej..." "Keď už je matematika, tak slovenčina sa dá..." Mnohí študenti mali po nedávnom monitore akú takú predstavu o tom, čo ich čaká. Tí, ktorí ju ale nezvládli podľa svojich predstáv, mali predsa len obavy. Stresom z ďalších testov sa mohli vyhnúť jedine tí, ktorí dosiahli viac ako 90%.

Aj Erika a Dano vedeli, čo ich čaká, ak by sa im nepodarili vysnívané výsledky. Daniel napríklad bol napokon so sebou spokojný, Erika sa hrozila matematiky. Počet študentov hlásiacich sa na školy je však veľakrát vyšší ako ich kapacity.

Ak nevyjdú prijímačky, šanca je v júni

Na odborných školách dnes mohli testovať žiakov aj z iných predmetov, a to podľa zamerania - napríklad ich čakali otázky z fyziky, chémie, prírodopisu či cudzieho jazyka. A čo výsledky? Žiaci by ich mali poznať až o tri dni. Vtedy väčšinu z nich čakajú ďalšie prijímačky na iné školy.

Tí žiaci, ktorí nespravia prijímačky dnes a ani vo štvrtok 16. mája, budú mať šancu ešte v júni. Druhé kolo budú vypisovať školy, ktoré nenaplnia plánované počty. "My sme roky už nešli do ďalšieho kola, nie je to potrebné, lebo máme veľa uchádzačov," zhasína nádeje napríklad riaditeľka Gymnázia J. Papánka v Bratislave Gabriela Dorňáková.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy