Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Boj za lepšie časy. Učitelia vyšli do ulíc
Zdielať na

Boj za lepšie časy. Učitelia vyšli do ulíc

BRATISLAVA / Stovky zamestnancov školstva z celého Slovenska pochodujú v uliciach Bratislavy za záchranu školstva. Do hlavného mesta prišli podporiť systémové zmeny, ktoré sú pre školstvo podľa nich nevyhnutné. Zároveň prišli prezentovať svoje požiadavky.

Pripomínajú, že pedagogickí aj nepedagogickí zamestnanci majú nízke platy, čo však nie je jediný problém slovenských škôl. Poukazujú aj na chátrajúce učebne či jedálne. Pred Úradom vlády rozprestreli transparenty, v ktorých volajú po lepšom financovaní škôl, po lepšej životnej úrovni učiteľov a po záchrane školstva.

Chcú každoročné navyšovanie peňazí do školstva

Šéf školských odborov Pavel Ondek okrem iného pripomenul hlavnú požiadavku učiteľov, ktorou je každoročné navyšovanie peňazí do školstva. Zdôraznil, že finančné prostriedky nemajú ísť len na platy učiteľov, ale aj na materiálno-technologické zabezpečenie škôl. Zároveň poukázal na zlú situáciu nepedagogických zamestnancov. "Ich platy sú na hranici chudoby," vyhlásil Ondek.

Podporné zhromaždenie

Učitelia na to reagovali piskotom a kričali hanba. Ondek tiež zdôraznil, že učitelia dnes neprišli štrajkovať. "Je to podporné zhromaždenie," upozornil. Školskí zamestnanci sa od úradu vlády presunuli pred Národnú radu SR, kde rokuje školský výbor. Školskí odborári sa rozhodli vyjsť s učiteľmi do ulíc práve dnes, pretože školský výbor sa bude v parlamente zaoberať správou o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča.

Zástupcovia učiteľov žiadajú, aby v dokumente bola zakotvená ich hlavná požiadavka - zvýšenie investícií do školstva každoročne o 200 miliónov eur, z čoho 140 miliónov by išlo na oblasť regionálneho školstva a 60 miliónov na vysoké školstvo. Čaplovičova správa totiž nekonkretizuje, koľko sa pridá oblasti vzdelávania každý rok. Uvádza len, že do roku 2020 by malo ísť do školstva šesť percent HDP.

Naposledy štrajkovali koncom minulého roka

Učitelia v uliciach protestovali naposledy len koncom minulého roka v rámci najväčšieho štrajku školských zamestnancov v histórii Slovenska. Päťpercentné zvýšenie platov pre učiteľov a nepedagogických zamestnancov, ktoré dosiahli od vlády, ich však neuspokojilo. Zástupcovia odborového zväzu okrem navýšenia prostriedkov volajú aj po prehľadnejšom financovaní. Navrhujú, aby učitelia, ale aj odborní a nepedagogickí zamestnanci boli platení priamo zo štátnych prostriedkov. Dnes peniaze dostávajú sprostredkovane cez samosprávy, ktoré školy zriaďujú.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

učitelia _strajk_protesty

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy