Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícia ide po krku Čaploviča, nezvláda svoj rezort
Zdielať na

Opozícia ide po krku Čaploviča, nezvláda svoj rezort

BRATISLAVA / Opozícii dochádza s ministrom školstva trpezlivosť. Iniciujú dokonca návrh na jeho odvolanie! Vraj absolútne nezvláda svoj rezort. Kameňom úrazu sa stala včerajšia zverejnená správa o stave školstva a plány do budúcna.

Čaplovič zlyhal

Minister školstva Dušan Čaplovič vo funkcii zlyhal, premiér Robert Fico v čele rezortu drží neschopného človeka a mal by ho okamžite vymeniť, myslí si predseda SaS Richard Sulík. "Minister školstva Čaplovič je diletant a bábka v rukách úradníkov a záujmových skupín,“ uviedol pred novinármi poslanec za liberálov Martin Poliačik.

Za diletantizmus Poliačik považuje spôsob, akým Čaplovič predložil do parlamentu správu o stave v školstve – desať dní po termíne, a na dvakrát – najprv neoficiálne predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi a až s odstupom času a 10 dní po termíne aj cez podateľňu národnej rady.

Rukojemníkom vlastných úradníkov je podľa Poliačika Čaplovič preto, lebo kryl svojich úradníkov po kauzách s prenájmom luxusného Audi a ďalších prešľapoch namiesto toho, aby vládol. Že je minister bábkou v rukách záujmových skupín, predovšetkým ZMOS-u, ukazuje podľa Poliačika napríklad zmena v užívaní mzdových normatívov pre učiteľov. Na mzdy už nemusí ísť 100 percent normatívu, ako si učitelia vybojovali v štrajku, ale iba 95 percent, čo zabezpečil pozmeňujúci návrh šéfa Žilinského kraja Juraja Blanára (Smer-SD).

Správa hovorí doslova o ničom

Liberáli podľa Sulíka podporia opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Čaplovičovi v národnej rade. Sulík zdôraznil, že správa, ktorú Čaplovič predložil do národnej rady, je jalová a „hovorí doslova o ničom“. Parlament pritom vládu zaviazal predložiť správu o konkrétnych opatreniach v školstve a systémových krokoch, ktoré kabinet urobí.

"Vláda sa nepostavila za svojho ministra. Správu neschválili, len zobrali na vedomie. S takouto dôverou vlády by minister Čaplovič nemal na stoličke sedieť ani deň dlhšie,“ konštatoval Sulík. Materiál podľa neho zároveň evidentne nepresvedčil ani ministra financií Petra Kažimíra, keďže odmietol navýšiť peniaze pre školstvo bez zmien v rezorte.

Vyhlásenie podpísali Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), Arpád Érsek (Most-Híd), Martin Fronc (KDH), Martin Poliačik (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO) a Jana Žitňanská (Nová väčšina).

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy