Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rok vlády Roberta Fica. Ako sa vidia ministri...
Zdielať na

Rok vlády Roberta Fica. Ako sa vidia ministri...

BRATISLAVA / Druhá vláda Róberta Fica má za sebou prvý rok pôsobenia vo funkcii. Kým jej ministri sú s prácou svojich rezortov spokojní, v radoch opozície odznieva ostrá kritika. Ale to je v politike úplne prirodzené!

Ministerstvo financií

"Ukončiť hospodárenie minulého roku s deficitom verejných financií pod 4,5 % hrubého domáceho produktu je výkon, ktorý stojí za pochválenie," tvrdí minister financií Peter Kažimír, ktorý práve vlaňajšie konsolidačné úsilie považuje za najväčší úspech svojho ročného pôsobenia v rezorte.

Známkovať svoju prácu odmieta, no hovorí: "Rezort financií by nemal byť obľúbený, ale dôveryhodný!" Minister Kažimír ale priznáva, že nie všetko, čo bolo od jeho nástupu do funkcie doteraz naplánované, sa aj podarilo zrealizovať. Príkladom je projekt majetkových daní, resp. daní z luxusných nehnuteľností, ktorý stále nie je naštartovaný.

Ministerstvo spravodlivosti

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) sa počas prvého roka v kresle šéfa rezortu sústredil na stabilizovanie napätej situácie v justícií, ktorú podľa jeho slov v minulosti vyvolali nevhodné politické zásahy. Borecova predchodkyňa Lucia Žitňanská považuje jeho doterajšie pôsobenie za nevýrazný rok ministerstva spravodlivosti.

"Minister mlčal tam, kde podľa mojej mienky mal zaujať principiálne stanovisko," poznamenala Lucia Žitňanská. Ako príklad uviedla mlčanie po nevymenovaní kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ďalej nevhodné správanie predsedu Najvyššieho súdu SR, či "závratne expresné" legislatívne procesy, ktoré prešli vládou aj parlamentom.

Ministerstvo školstva

"V školstve sa počas prvého roka druhej vlády Roberta Fica začali riešiť problémy, o ktorých sa vedelo dlhodobo, " tvrdí Dušan Čaplovič . Svedčiť o tom má deväť novelizácií zákonov, ktoré sa týkajú regionálneho aj vysokého školstva, finančnej podpory študentov i zamestnancov školstva a napokon aj uznávania kvalifikácií.

"Stále máme čo zlepšovať", hovorí Čaplovičov predchodca Eugen Jurzyca. Z medzinárodných porovnaní vyplýva, že z hľadiska kvality je naše školstvo podpriemerné. Z hľadiska efektívnosti je však vysoko nadpriemerné. Naše školstvo chráni ľudí pred nezamestnanosťou viac, ako je tomu v zahraničí. "Vláda Roberta Fica za svoj prvý rok vládnutia nenaplnila očakávania školských odborárov v oblasti odmeňovania pedagogických, odborných a nepedagogických zamestnancov, vyčíta rezortu vo svojom vyhlásení Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy  na Slovensku.

Ministerstvo kultúry

Podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára je najväčším úspechom rezortu naštartovanie čerpania prostriedkov na kultúru z eurofondov, či prísnejšia ochrana maloletých divákov televízií. "Najväčšie zlyhanie rezortu je v projekte Digitalizácie kultúrneho dedičstva," tvrdí predchodca ministra kultúry Mareka Maďariča Daniel Krajcer.

... a sedem hriechov

"Vláda Roberta Fica sa za rok pôsobenia vo funkcii dopustila siedmich hriechov," tvrdí poslanec NR SR za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Podľa neho medzi ne patrí  rekordné zvýšenie nezamestnanosti, zvýšenie daní a odvodov a zrušenie rovnej dane, zlý Zákonník práce, zhoršenie podnikateľského prostredia s prepadom konkurencieschopnosti, zastavenie hospodárskeho rastu.

Najťažšími hriechmi podľa Kaníka sú okradnutie sporiteľov o 55 percent úspor na dôchodkových účtoch a podpora bezprávneho stavu, ktorú vidí v nevymenovaní generálneho prokurátora a nezvolení predsedu Najvyššieho kontrolného úradu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy