Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rodičia sa búria. Zruší sa slobodná voľba výberu školy?
Zdielať na

Rodičia sa búria. Zruší sa slobodná voľba výberu školy?

BRATISLAVA / Minister školstva Dušan Čaplovič prišiel s ďalšou novinkou! Sám chce rodičom určovať, do ktorej základnej školy majú prihlásiť svoje deti. Doteraz bol výber dobrovoľný. Tento jeho zámer už pobúril nielen rodičov, ale aj odborníkov v školstve.

Vozia ich za kvalitou

"Rodič má právo si vybrať pre svoje dieťa školu, ktorú chce. Ak ho vozí každé ráno, možno mu viac vyhovuje škola blízko pracoviska a nie bydliska," hovorí šéfredaktor časopisu pre učiteľov RNDr. Vladimír Burjan. 

Rodičia sa teraz rozhodujú aj podľa kvality a dobrého mena školy. "Rodič si dával dieťa tam, kde mal poznatky, že tá škola robí niečo navyše, že sa o deti dobre stará," telefonuje Alena Petáková zo Združenia samosprávnych škôl.

Aj tento návrh však môže niekomu pomôcť, ide o školy, ktoré majú vysoký počet žiakov zo sociálne slabších rodín. Najmä na východe Slovenska totiž viacerí rodičia radšej vozia svoje deti inam, aby ich oddelili od slabších spolužiakov.

Ak je v triede menej šikovných, upadá

"Tým školám to určite pomôže lebo dostanú aj bežnú populáciu vlastne. Keď máte v triede viac šikovných detí trieda sa potiahne, ak je málo šikovných detí, tá trieda padá," pokračuje Petáková. Rodičia však s takýmto riešením zrejme spokojní nebudú. My sme v tejto veci oslovili aj ministerstvo školstva, ale veľa sme sa nedozvedeli.

"O tomto zámere sa budeme vyjadrovať až po tom, ako sa so Správou o stave školstva oboznámia poslanci NR SR. Predčasné vyjadrenie by nebolo vo vzťahu k poslancom korektné," povedal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy