Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Budú učitelia bojkotovať maturity? Odborári mlčia
Zdielať na

Budú učitelia bojkotovať maturity? Odborári mlčia

SLOVENSKO / Termín monitoringu deviatakov a písomné maturity sa pomaly blížia. Štrajk učiteľov je teda opäť aktuálny. Nové školské odbory už finalizujú počet učiteľov, ktorí 13. marca do školských tried nevstúpia a teda písomné skúšky chystajú bojkotovať...

Deň D

13. marca čaká žiakov základných a stredných škôl písomná skúška. Stredoškolákom sa blíži "skúška dospelosti" - maturity. U deviatakov sa zase testujú vedomosti nabrané počas deväťročného štúdia.

Práve tento deň sa má stať dňom D. Nové školské odbory chcú totiž vstúpiť do štrajku. Do práce by teda v tento pre žiakov a študentov výnimočný deň nemali nastúpiť. Aby však maturity a monitoring boli bojkotované, je potrebných 50 tisíc učiteľov, ktorí by sa záväzne do štrajku prihlásili.

Počet učiteľov 6. marca

So spisovaním počtu učiteľov, ktorí sa do štrajku zapoja, začali už začiatkom januára. Celkový počet by sme sa mali dozvedieť už 6. marca. Odbory ho vraj už poznajú, no sú viazaní mlčanlivosťou. 50 tisíc učiteľov je však zhruba polovica všetkých pedagogických zamestnancov - otázne by teda bolo, kto v deň D vykoná nad študentami dozor.

Podľa šéfa nových školských odborov je štrajk reálny, k presnému počtu sa však vyjadriť ešte odmieta. Nové školské odbory žiadajú navýšenie platov o 25 percent a  chod školstva zmeniť od základu. Je vraj už konečne načase, aby opakované výkriky učiteľov niekto začal brať vážne.

Odbor proti odboru?

Protest však nie je len o učiteľoch a ministerstve, ale aj spore dvoch odborových centrál, ktoré učiteľov zastupujú. Tie pôvodné a väčšie pripravovaný bojkot nepodporujú. "15. marca organizujeme konferenciu, ktorá má nastaviť zrkadlo celkového systému v školstve. Čo je dobré a čo je zlé a výstupy z nej sa posunú rade vlády pre systémové zmeny v školstve," informoval šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy