Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Učitelia chcú ďalej štrajkovať. Pripravujú bojkot maturít
Zdielať na

Učitelia chcú ďalej štrajkovať. Pripravujú bojkot maturít

Po prázdninách sa deti v utorok opäť vracajú do škôl. Učitelia však chcú pokračovať v štrajku. Podľa niektorých z nich prichádza do úvahy opäť v marci, presne v deň písania monitora a maturít. Nové školské odbory už začali so zbieraním podpisov, aby sa štrajk mohol uskutočniť.

13. marca chcú štrajkovať

Nové školské odbory (NŠO) chcú 13. marca štrajkovať. V tento deň sa v základných školách na celom Slovensku testujú žiaci deviateho ročníka a na stredných školách sú písomné maturity. Predseda NŠO Ľudovít Sebelédi povedal, že na rozhodnutí to nič nemení.

Ako bude tento deň vyzerať, je podľa neho otázka na ministra školstva Dušana Čaploviča. NŠO dnes začali zbierať mandát na vyhlásenie ostrého jednodňového štrajku. Podľa Sebelédiho si učitelia nemôžu z finančných dôvodov dovoliť dlhodobý štrajk a preto treba pristúpiť k takémuto kroku.

Bojujú za vyššie platy

Odborová organizácia chce zabojovať za šesťpercentný podiel HDP nasmerovaný do školstva a za priame financovanie škôl. Štrajkovať by sa malo tiež za zvýšenie tarifných platov všetkých zamestnancov rezortu. NŠO chcú zmeniť aj pomery v radách škôl v prospech pedagogických zamestnancov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy