Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Štrajk učiteľov vstupuje do finále. Čo s polročným vysvedčením?
Zdielať na

Štrajk učiteľov vstupuje do finále. Čo s polročným vysvedčením?

Štafetový štrajk učiteľov sa dnešným dňom, piatkom dostáva do finále! Aspoň pre tento rok. Svoje brány pozatvárali ďalšie školy a do ulíc, či na námestia vo viacerých mestách Slovenska opäť vyšli učitelia. Odborový zväz navyše priznal, že urobil chybu, keď ostrý štrajk prerušil...

Protesty v Bratislave, Trenčíne, Košiciach

Protestovalo sa v Bratislave pred Domom odborov. Viac ako 200 ľudí tu vyjadrilo nesúhlas s financovaním školstva. Priniesli list adresovaný ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi. Požadujú od neho písomný materiál s víziou, aké konkrétne postupy chce realizovať počas svojho volebného obdobia.

Protestovalo sa aj v Trenčíne, na Štúrovo námestie prišlo 300 zamestnancov školstva z Trenčianskeho kraja. Do Košíc na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne sa vybralo približne 500 zamestnancov.

Otázniky v parlamente

13. september 2012 sa uskutočnil prvý ostrý štrajk. Týmto dátumom ako keby začala školská revolúcia. Po 13 týždňoch sa ale končí. Nie natrvalo. Pokračovať v nej totiž plánujú po Novom roku.

Medzitým sa opäť situáciou v školstve zaoberal parlament na mimoriadnej schôdzi. Poslanci sa do neskorých hodín obviňovali, kto je za to všetko zodpovedný. Podľa uznesenia k mimoriadnej schôdzi o situácii v školstve má vláda do 31. marca predložiť do parlamentu správy o stave školstva a krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja. Podľa Miroslava Beblavého napríklad ale nevyriešila napätú atmosféru...

Nebudú polročné vysvedčenia?

Ani gymnáziá či ďalšie školy, ktoré začali protestovať na vlastnú päsť, sa nemienia vzdať. Najnovšie sa dohodli, že budú bojkotovať polročné vysvedčenia. "Znamená to, že žiak sa dozvie, aký podal výkon, ale nedostane za to známku," vysvetľujú učitelia.

Koľko škôl sa ale definitívne zapojí do tejto formy protestu, zatiaľ nie je jasné. Odborári zase na druhej strane priznávajú, že prestať s ostrým štrajkom bola chyba. "Dnes vieme, že sa stala určitá chyba. Kto nerobí, nerobí ani chyby. Mohli sme v štrajku pokračovať." Odboroví predáci sa teda snažia nájsť spoločnú reč s premiérom Ficom. Pokiaľ sa ale nedohodnú, po Novom roku nastupuje opäť ostrý štrajk.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy