Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
V štrajku pokračujú študenti. Chcú učebnice - aspoň nejaké...
Zdielať na

V štrajku pokračujú študenti. Chcú učebnice - aspoň nejaké...

Nielen učiteľom, ale už aj študentom a žiakom dochádza trpezlivosť so situáciou v školstve. Konkrétne s nedostatkom učebníc. Hŕstka z nich sa vo štvrtok vybrala pred ministerstvo školstva, aby sa kompetentných opýtala, čo je so sľubovanými knihami. A prečo sa musia učiť z takých, ktoré sú staršie ako oni sami. Rezort ale tvrdí, že problém intenzívne rieši.

Vianočný darček pre Čaploviča

Vianočný darček pre ministra školstva Dušana Čaploviča? Učebnice, ktoré sú staršie ako študenti a žiaci sami. Práve z týchto kníh sa ale musia učiť! Alebo musia nekonečne prefocovať a hľadať učebné materiály na internete. Preto sa vybrali vyjadriť nesúhlas a protestovať pre nedostatok učebníc.

"Ja mám desať učebníc, ktoré boli vydané pred rokom 1989 a teóriu literatúry z roku 1975," hovorí organizátor protestu a študent Filip Klein. "Nie vždy tie knihy korešpondujú s učebnými osnovami... My sme objednávali 50 druhov učebníc. Teraz skončilo objednávacie obdobie. Z toho 35 druhov učebníc vlastne vôbec nemáme," načrtáva problém škôl učiteľka Naďa Bittnerová.

Nie peniaze, ale audítori sú problém

Vianočný darček - knižky teda nakoniec putovali do podateľne ministerstva školstva, aby si vraj aj sám minister prečítal, z čoho sa terajší žiaci učia. Namiesto neho však za študentami prišiel hovorca rezortu aj s vysvetlením, kde sa stala chyba. Vraj za to môžu predchádzajúce vedenia.

"Pravidlá na nové učenie boli prijaté, ale nové učebnice nie," vysvetľuje Michal Kaliňák. Podľa ministerstva už tento rok išli do distribúcie viac ako tri milióny učebníc. Ide o 660 titulov. Napriek tomu ale stále 34 reformných učebníc chýba. Problémom ale teraz nie sú, ako to zvyčajne býva, peniaze, ale nedostatok profesionálnych audítorov, ktorí by ich napísali.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články