Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Naspäť do školských lavíc. A k štrajku...
Zdielať na

Naspäť do školských lavíc. A k štrajku...

Odovzdávanie polročných vysvedčení je ohrozené. Po prázdninách sa opäť naplnia školské lavice. Akým spôsobom a v akom počte, je však otázne. Vyzerá to tak, že učitelia vymenia triednu knihu a klasifikačný hárok za transparenty a katedru nahradí rečnícky pult. Bude sa totiž pokračovať v štrajku.

Zlé známky nepomohli

Na konci minulého kalendárneho roka hodnotili pedagógovia našich politikov. Napriek tomu, že sa nemohli pýšiť pekným vysvedčením, k zmene nedošlo. Kabinet dostal aj opravný termín, ktorý mal byť v utorok, prvý školský deň po sviatkoch. Podľa slov učiteľov sú však zmeny v plienkach.

Štrajk pokračuje

Učitelia sa nevzdávajú. V talóne majú rôzne formy štrajku. Uvažujú napríklad o zrušení zbytočnej administratívy. V pláne je aj zahájenie ostrého alebo štafetového štrajku a tiež zrušenie všetkých aktivít, ktoré sú nad rámec povinností učiteľa.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek po dnešnej porade vedenia zväzu povedal, že hovorili o aktivitách na tento rok ako aj návrhu NŠO. "Stanovisko prijmeme na štvrtkovom zasadaní štrajkového výboru," dodal.

Odborári na minuloročných protestných akciách žiadali ministra školstva Dušana Čaploviča o predloženie zmysluplnej vízie rozvoja školstva do 8. januára 2013. V prípade, že sa tak nestane, nevylúčili obnovenie protestov. "Nedostali sme žiadnu víziu, snažíme sa o stretnutie s ministrom, ktorý je momentálne na dovolenke," dodal Ondek.

Deadline do konca marca       

Hovorca šéfa rezortu školstva Michal Kaliňák potvrdil, že materiál o stave školstva bude spracovaný v zmysle uznesenia parlamentu, ktorý dal ministrovi čas do 31. marca.

Nové školské odbory v pondelok navrhli ostrý štrajk 13. marca. Snažia sa získať mandát na vyhlásenie jednodňového ostrého štrajku v tento deň, keď deviatakov čaká testovanie a maturantov písomné skúš

Otvorený list pre ministra

Minister školstva dostal od skupiny nespokojných učiteľov otvorený list. Podporilo ho už 700 ľudí. Žiadajú ho v ňom o pravdivé informovanie a korektné vystupovanie. "Ako minister školstva ste povinný učiteľov a nepedagogických zamestnancov zastupovať a obhajovať, nie nás v očiach verejnosti zhadzovať a dehonestovať," napísali minulý týždeň učitelia ministrovi.

Rezort školstva zatiaľ na list nereagoval, povedal Vladimír Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave, zástupca nespokojných učiteľov, ktorí v decembri pokračovali v štafetovom štrajku. Ministrov hovorca Michal
Kaliňák doplnil, že minister je momentálne na dovolenke. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy