Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čakajú nás prevratné zmeny v školstve
Zdielať na

Čakajú nás prevratné zmeny v školstve

BRATISLAVA / Vláda v stredu schválila definitívnu správu o stave školstva za posledných 20 rokov. Na rade je teraz veľká diskusia, ale zrejme nás čakajú poriadne zmeny..

Odstránia konkurenciu medzi školami

Ministrovi Čaplovičovi sa veľmi dlho darilo tajiť, aké zmeny nás čakajú v školstve. Objavovali sa napríklad informácie o rajonizácii, čo by znamenalo, že deti by navštevovali školu, podľa miesta bydliska. VIAC TU.

Teraz to ale definitívne už môžeme potvrdiť. Analytici však varujú, že sa tým odstráni konkurencia medzi školami.

Ak je v triede menej šikovných, upadá

"Školám to určite pomôže lebo dostanú aj bežnú populáciu vlastne. Keď máte v triede viac šikovných detí trieda sa potiahne, ak je málo šikovných detí, tá trieda padá," pokračuje Petáková. Rodičia však s takýmto riešením zrejme spokojní nebudú. My sme v tejto veci oslovili aj ministerstvo školstva, ale veľa sme sa nedozvedeli.

"O tomto zámere sa budeme vyjadrovať až po tom, ako sa so Správou o stave školstva oboznámia poslanci NR SR. Predčasné vyjadrenie by nebolo vo vzťahu k poslancom korektné," povedal hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Nebudú trpieť nezvládnuteľné deti

Okrem toho sa ale majú začať zlučovať vysoké školy. Napríklad v obciach, kde sú dve podobného zamerania. Podľa šéfa rezortu školstva by to bolo efektívnejšie.

Ďalšou veľkou zmenou je aj to, že peniaze sa už nebudú vyplácať na žiaka, ale celý normatív pôjde na triedu ako celok. V praxi to bude znamenať to, že učitelia už nebudú musieť v úvodzovkách trpieť deti, ktoré sú nezvládnuteľné v triedach, pretože na ne dostávajú peniaze, ale jednoducho takéto deti vylúčia.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy