Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Povinne budú deti chodiť do školy až 12 rokov
Zdielať na

Povinne budú deti chodiť do školy až 12 rokov

SLOVENSKO / Povinná školská dochádzka by sa mohla predĺžiť na 12 rokov. Navrhol to šéf inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Peter Goliáš ministrovi školstva. Otázkou sa bude zaoberať parlament. Kedy?

Ušetria tak sociálne dávky?

V súčasnosti platí, že povinná školská dochádzka je stanovená na 10 rokov. Dieťa, ktoré dovŕši 6 rokov života nastúpi do školy, pričom najdlhšie do nej chodí kým dovŕši 16 rokov. Možno sa to zmení a už čoskoro.

Členovia rady sa s materiálom už oboznámili a navrhli niekoľko pripomienok, ktoré sa v týchto dňoch zapracovávajú. Ešte pred rozhodnutím by mali poznať výsledok analýzy, ktorá by porovnala, koľko by štát na tejto zmene ušetril na vyplácaní sociálnych dávok a na druhej strane o koľko by stúpli výdavky na financovanie školstva.

Zneužívanie aktivačného príspevku

Podľa štatistického úradu bola vlani miera nezamestnanosti ľudí vo vekovej skupine 15 až 19 rokov na úrovni 63 percent. Predĺžiť školskú dochádzku na 12 rokov chce aj rómsky splnomocnenec Peter Pollák v návrhu Rómskej reformy, na ktorej rezort vnútra pracuje. Pollák tak chce riešiť zneužívanie aktivačného príspevku mnohými rodinami a deťmi.

Tie sú motivované hneď po ukončení povinnej dochádzky školu opustiť, keďže majú nárok na zaradenie do systému aktivačných prác a teda poberať aktivačný príspevok. Ministerstvo sa k detailom nechcelo vyjadriť. Materiál by malo pripraviť do konca tohto mesiaca a následne potom sa ním bude parlament zaoberať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/LIDOVÉ NOVINY

Súvisiace články

Najčítanejšie správy