Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zanedbané dieťa. Anna Mária (9) skončila v detskom domove
Zdielať na

Zanedbané dieťa. Anna Mária (9) skončila v detskom domove

PREŠOV / V detskom domove skočila 9-ročná Anna Mária z dedinky na východe Slovenska. V zúboženom stave ju našli policajti a sociálna pracovníčka. Ležala v horúčkach v dome bez kúrenia. Ide o rodinu, kde pred očami detí otec zneužíval ich matku. Dievčakto bolo dokonca pred rokmi v opatere psychiatrov. Sociálne úrady však o tom ani netušia, vraj ich nikto neinformoval.

Rodina, v ktorej vyrastala Anna Mária, žije v dome bez plynu a elektriny. Práve tam našli policajti s terénnou sociálnou pracovníčkou dievčatko v zúboženom stave. Prišli sa opýtať matky, prečo nechodí do školy. "Rómovia žijú oveľa lepšie ako niektoré rodiny. je tam bordel, je tam zápach, je tam hlina na zemi, nie sú tak podlahy v tých ostatných izbách," opisuje prostredie terénna sociálna pracovníčka Ingrid Švecová.

Sused sa nechce pliesť do cudzích vecí

Choré diečatko putovalo do nemocnice, Anna Mária zostať doma nemohla. Nakoniec skončila v detskom domove. "Ja sa budem pliesť do cudzích vecí? Somariny, zbytočné," myslí si sused.

Otec rodiny je momentálne za mrežami. V minulosti dokonca sedel aj za sexuálne násilie voči vlastnej žene. To sa malo diať pred zrakmi detí. 9-ročné dievča malo byť svedkom čudesných pomerov v rodine. Približne pred dvomi rokmi strávila Anna Mária nejaký čas v psychiatrickej liečebni. Detaily, ktoré opisovala, boli pre miestnych lekárov ťažkým sústom.

Úrad práce sa vyhovára, tvrdí terénna pracovníčka

V pozore bola aj polícia , no nič sa nezistilo. Škola aj obec sa pýtajú ako je možné, že už vtedy sociálka nezasiahla. "Úrad práce sa vyhovára, my sme riešili len školskú dochádzku," hovorí sociálna pracovníčka. "Na úrade práce je to podľa môjho názoru, nie tak veľmi riešené," myslí si riaditeľka miestnej školy Renáta Borščová.

Škola tvrdí, že už dva roky upozorňovala na problémy. Jedno z riešení, ktoré navrhovali bolo, že Anna Mária musí ísť preč od rodiny. Sociálny úrad sa však bráni. O žiadnom podnete vraj doteraz nevedeli. "Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny prešov koná na základe podnetov bezprostredne," uviedla Stanislava Kacianová, hovorkyňa ÚPSVaR v Prešove.

Tvrdenie školy, že ich upozornili už pred dvomi rokmi okomentovala hovorkyňa takto: "Ku konkrétnym prípadom maloletých detí sa nemôžeme vyjadrovať z dôvodu ochrany práv dieťaťa." Podľa terénnej pracovníčky zlyhala komunikácia medzi jednotlivými inštitúciami.

Pripojte sa k nám. Pomôžme týraným deťom na Slovensku. Ďakujeme!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy