Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Deti opúšťajú dom hrôzy. Idú k babke
Zdielať na

Deti opúšťajú dom hrôzy. Idú k babke

V prípade dvoch malých detí, ktoré vlastná matka nasťahovala do ruín starého domu medzi opitých ľudí, nastala zmena. Sociálna kuratela v Martine sa začala deťom venovať tak, ako to zrejme mala urobiť oveľa skôr. Na prípade je zarážajúce najmä to, že úradníci zanedbané deti neriešili ani po upozornení ich detskej lekárky.

Nekonali ani po upozornení lekárky

O tom, do akého domu sa matka so svojimi deťmi nasťahovala, vedela sociálna kuratela už dlhšie. Avšak až do teraz s tým neurobila takmer nič. Ako inak by mohla sociálka vysvetliť, že odobratie detí zo starostlivosti ich matky odporúčala aj ich detská lekárka. Na otázku, či sa matka nebojí, že príde sociálka, odpovedala, že tam bola a že všetko bolo v pohode. "Ale toto všetko ten sociálny úrad vie. Ja neviem, prečo tie deti neodobrali, nekonala. Neviem, čo viac by sme k tomu mali ešte my viac urobiť...," uviedla detská lekárka Mária Lahútová. 

Po zisteniach spravodajstva TV JOJ oznámených Ústrediu práce sa martinská kuratela dohodla, že deti si dočasne k sebe zoberie ich babka. "Z pohľadu výkonu sociálnej kurately boli naplnené isté základné predpoklady, ktoré považujeme za zatiaľ primerane zabezpečenú starostlivosť o deti," uviedol hovorca Ústredia práce SR Peter Zeman.

Babka mala opletačky s políciou

To, že sociálni pracovníci teraz umiestnili deti ich vlastnej starej mame, je len chabým riešením. Polícia totiž v jej dome riešila problémy niekoľkokrát. "A to najmä kvôli riešeniu medziľudských vzťahov a občianskemu spolunažívaniu obyvateľov na tejto adrese," tvrdí hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Baloghová. Je však veľmi reálne, že deti nakoniec v tejto rodine vyrastať nebudú. "Bude o tom musieť rozhodnúť súd, čo by sa malo stať vo veľmi krátkom čase," dodal Zeman.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy