Polojasno
18°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Školy nápor prvákov nezvládajú, deti sa učia aj v pivnici
Zdielať na

Školy nápor prvákov nezvládajú, deti sa učia aj v pivnici

DUNAJSKÁ LUŽNÁ / Dostať dieťa do prvej triedy základnej školy začína byť v hlavnom meste poriadne adrenalínovou záležitosťou. Detí je veľa a miest v školách málo. Najväčší problém majú obyvatelia okolitých obcí. Školy sú tam také preplnené, že desiatky prváčikov nemôžu prijať a tí, ktorých príjmu, sa dokonca musia učiť v pivniciach.

Preplnená škola v Dunajskej Lužnej

Najhoršia suituácia je v Dunajskej Lužnej. "Školská dochádzka je povinná, ale našazabezpečiť, aby školu navštevovali," obec nemôže deťom vraví riaditeľka ZŠ Dunajská Lužná Iveta Slobodníková.

Aby škola aspoň z časti nápor detí zvládla, siahla po núdzových riešeniach. Triedy vznikli z bufetu, kabinetov a niektoré deti si musia zvyknúť na pivničné okná a potrubie nad hlavou. "Jednu triedu máme dokonca v suteréne telocvične," hovorí starosta obce Dunajská Lužná Štefan Jurčík. Deti, ktoré nie sú v pivnici, sa naopak tlačia v preplnených triedach.

Rodičom prváčikov, ktorých do školy nezoberú, nezostane nič iné, ako nájsť inú školu, ktorá má voľné miesta. No najbližšou alternatívou pre deti z Lužnej je škola vzdialená 45 minút cesty autom.

Problémy majú aj ďalšie mestá

Obce sa prudko rozrastajú, no školy nepribúdajú. S týmto problémom vraj bojuje väčšina obcí v okolí hlavného mesta a podobná situácia je aj v okolí Košíc a Prešova. No a z roka na rok je to horšie.

"Rezort školstva nemá titul na to, aby investoval do výstavby základných škôl. Toto je kompetencia, ktorá patrí mestám a obciam," vraví hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy