Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tri roky štúdia v ťahu. Radovan si nemôže dorobiť maturitu!
Zdielať na

Tri roky štúdia v ťahu. Radovan si nemôže dorobiť maturitu!

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Školský zákon novelizovaný v septembri 2012 zamotal plány mladého študenta. Chcel si urobiť maturitu formou štúdia jednotlivých predmetov. Keď ale prišiel do školy, vedenie mu oznámilo, že táto forma štúdia je na Slovensku definitívne zrušená.

Jedna skúška stála 33 eur

Pred tromi rokmi začal pán Izrael popri zamestnaní študovať jednotlivé predmety na strednej škole v Bánovciach nad Bebravou. Výsledkom mala byť maturita. Ministerstvo školstva totiž takúto formu štúdia zrušilo. "Maturovalo u nás minulý rok možno 5 - 7 študentov v tejto forme štúdia," vraví riaditeľ školy Peter Bulík. 

"Skúška stála 33 eur a zatiaľ som ich spravil šesť," tvrdí študent. Všetky skúšky sú mu však na nič. Škola v individuálnom vzdelávaní pokračovať nemôže. "Človek, ktorý takto študuje, nie je žiakom školy," vraví ďalej riaditeľ.

Aj keď je dotyčný študent nahnevaný, so štúdiom musí začať opäť odznova. "Študent mal do konca minulého roka možnosť absolvovať všetky skúšky a absolvovať maturitu podľa pôvodného štúdia," vraví hovorca ministerstva školstva SR Michal Kaliňák.

Radovan nebol informovaný

Túto novelu školského zákona schválili v septembri 2012 a študenti mali len tri mesiace nato, aby štúdium ukončili maturitou. Školy informovať o tejto zmene mohli na svojom webe, ale vlastne ani nemuseli, keďže takýto záujemcovia o maturitu ani nie sú ich študenti. Ani k Radovanovi sa teda informácie o zrušení štúdia nedostali.

"Táto forma štúdia bola  zrušená najmä kvôli podozreniam, že niektorý zo študentov si urobili všetky skúšky počas jedného roka a tak zavŕšili jednoročné štúdium maturitou," vraví Kaliňák.

"Študent má možnosť prihlásiť sa na denné štúdium, externé, dištančné alebo si môže zvoliť individuálny študijný plán," dopĺňa Kaliňák.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Súvisiace články

Najčítanejšie správy