Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Unikli maturitné témy. Nedráždite žiakov, odkazuje minister
Zdielať na

Unikli maturitné témy. Nedráždite žiakov, odkazuje minister

BRATISLAVA / Črtá sa škandál s maturitami! Ministerstvo školstva po mlčaní priznalo, že v predvečer maturít ktosi ukradol z bratislavského školského úradu písomnosti súvisiace s maturitami. O aké dokumenty išlo, odmietli otvorene povedať.

Nedráždite, odkazuje Čaplovič

Minister školstva Dušan Čaplovič (SMER-SD) odkázal, aby sme zbytočne nedráždili žiakov. My však máme úradný záznam, ktorý hovorí o úniku maturitných testov.

"Policajná hliadka oznámenie prijala v pondelok večer, to znamená len pár hodín pred začiatkom maturitnej skúšky, čo je celkom prekvapujúce," informoval reportér Richard Bolješík.

Maturity zlodej neohrozil. Vraj

Informácie potvrdilo aj ministerstvo školstva. "Boli odcudzené písomnosti, ktoré sa týkali maturitnej skúšky pre školský rok 2012/2013. Rezort školstva spolu s policajným zborom túto situáciu monitoruje," povedal hovorca rezortu Michal Kaliňák. Ministerstvo ale tvrdí, že maturity nie sú ohrozené.

"Neznámy páchateľ zo zadnej miestnosti odcudzil 2 kusy papierových krabíc s obsahom testov na externú časť písomnej formy maturitnej skúšky na rok 2013," píše sa v policajnej správe KR PZ v BA.

Isté však je, že sa tento rok na internet dostali falzifikát maturitného testu zo slovenského jazyka. "Zachytili sme akési zaručené kľúče správnych odpovedí k testom zo slovenského jazyka, išlo však o falzifikáty," informovala Romana Kánovská z Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. Podľa nej autori "zaručených testov" vedia, že vzbudia pozornosť médií a študentov.

57 000 žiakov

"Považujem to za akúsi súčasť predmaturitného emocionálneho vypätia a nevhodný žartík, na ktorom sa niekto zabáva," dodáva Kánovská. Podľa hovorcu Kaliňáka sa zrejme v najbližších dňoch objaví takýchto falzifikátov oveľa viac.

Písomnou skúškou zo slovenského jazyka a literatúry v utorok odštartovali písomné maturitné skúšky pre viac ako 57-tisíc maturantov na 575 školách. Písomná časť maturitnej skúšky sa skladá z externej časti - štátom zadaných jednotných testov a internej časti - slohovej práce na centrálne zadanú tému. Zabezpečuje ich NÚCEM.

V rámci externej časti zo slovenského jazyka a literatúry mali maturanti 90-minútový test, ktorý obsahuje 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh s krátkou odpoveďou. Po testoch nasledovala slohová práca, na ktorú majú 150 minút. Témy boli vyhlásené v Slovenskom rozhlase.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy