Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Maturanti pozor! Je najvyšší čas na podanie prihlášok
Zdielať na

Maturanti pozor! Je najvyšší čas na podanie prihlášok

BRATISLAVA / Maturanti zbystrite svoju pozornosť. Je najvyšší čas na podanie prihlášok na vysoké školy. A mnohé z nich uzatvárajú podanie prihlášok už tento mesiac. Na Slovensku je 36 vysokých škôl. 20 verejných, tri štátne a 13 súkromných. Okrem toho sú u nás aj štyri pobočky zahraničných vysokých škôl.

Minulý rok bol najväčší záujem o štúdium na bratislavskú Univerzitu Komenského, kde sa hlásilo až 24 tisíc študentov. Uspelo 40% z nich. Druhou najžiadanejšou, kam sa hlásilo 10 tisíc študentov, bola Slovenská technická univerzita v Bratislave. Tam prijali až 80% záujemcov. Na treťom mieste skončila Žilinská univerzita. Z takmer 7-tisíc prihlásených tu uspelo niečo málo nad 50%.

Najväčší problém je dostať sa na Lekársku fakultu

Najväčší problém mali študenti sa dostať na Lekársku fakultu Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Naopak, najmenší na fakultu chemickej a potravinárskej technológie, ako aj strojníckej na STU v Bratislave.
Termíny prijímacích skúšok si každá škola stanoví sama, najčastejšie je to v priebehu februára až mája. Prihlášky stoja od 20 do 70 eur.

Niektoré školy budú mať aj druhé kolo

Na mnohých školách je lacnejšie si ich podať elektronickou formou. Pre tých ktorí si teraz nestihnú podať prihlášku, alebo neuspejú na prijímačkách je šanca v druhom kole. Niektoré fakulty dodatočne prijímajú ešte v júni až septembri.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články