Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Studená sprcha. Diplom z Harvardu si môže zavesiť akurát na stenu
Zdielať na

Studená sprcha. Diplom z Harvardu si môže zavesiť akurát na stenu

TOP vysoká škola na Slovensku je Univerzita Komenského. V celosvetovom hodnotení, ktorý zverejňuje spoločnosť Cybermetrics Lab sa umiestnila na 474. mieste. Taký Harvard sa už roky drží v prvej päťke. Našli sme Slováka, ktorý tam študoval, získal diplom, ale po návrate domov, dostal, ako sa vraví, studenú sprchu.

Zavesiť len na stenu

Žiadosť o uznanie vyššieho vzdelania v odbore architektúra - urbanistika, Andrejovi naše ministerstvo školstva zamietlo. A tak si diplom v robustnom drevenom ráme, vytlačený na kvalitnom papieri a podpísaný najvyššími predstaviteľmi Harvardu môže akurát tak zavesiť na stenu. "Prišlo mi to aj ironické, aj smutné," hovorí Andrej Gajdoš, absolvent Harvardu.

Diplom nespĺňa kritéria

Problém je, že na Harvarde absolvoval len dvojročné postgraduálne štúdium, teda čosi ako u nás PhD. Skoro. Tento diplom je stále viac, ako inžinier, ale vraj menej ako doktor. Nespĺňa slovenské, ani európske kritériá. "Kontrolujeme dosiahnuté vzdelanie v zahraničí s našimi štúdijnými odbormi..., ak korešpondujú, tak v tom prípade uznáme automaticky," tvrdí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. 

V niektorých štátoch mimo Európskej únie sú však podmienky na získanie "titulu" veľmi odlišné a potom je zložité čosi porovnávať. Andrej už nad všetkým aj tak dávno mávol rukou. Pečiatka by mu zrejme nepomohla ani tak. "Sa pozerá na to, ako na pridanú hodnotu, ktorú u nás nepotrebujú," hovorí Andrej.

Aj architektúra totiž patrí do špeciálnej skupiny - takzvaných regulovaných povolaní."V tomto prípade ide nie len o dosiahnutie vzdelania, ale aj určitej kompetenčnej výbavy," dodal Kaliňák. Preto musel Andrej na Slovensku tak či onak zložiť samostatné profesné skúšky - podľa už slovenských kritérií. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy