Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stužková po väzensky? Hrnčiarovskí väzni si ju užili!
Zdielať na

Stužková po väzensky? Hrnčiarovskí väzni si ju užili!

Vo väzenskom ústave v Hrnčiarovciach nad Parnou sa niekoľkým odsúdeným podaril jedinečný úspech. V tvrdých podmienkach väznice budú čoskoro končiť štúdium na gymnáziu. Rodina jedného z odsúdených nám porozprávala, aké boli ich pocity, keď sa zúčastnili na stužkovej slávnosti študentov, ktorí všetky roky gymnázia strávili za mrežami.

Historicky prví väzni maturanti

"Je právom na seba hrdý, že čas strávený za mrežami strávil nejako užitočne a svoj život posunul ďalej," komentoval brat jedného z maturantov René Hruboš. Jeho brat totiž patrí k prvým študentom v histórii Slovenska, ktorým sa podarilo ukončiť gymnázium v prostredí väzenia. U odsúdených je to jasné gesto, že chcú vo svojom živote niečo zásadne zmeniť.

Reného brat sa priznal, že zvládnuť gymnázium za mrežami nebolo vôbec jednoduché. Ide o jeden z najväčších ústavov pre výkon trestu na  
Slovensku. Okrem každodenného štúdia sa museli trestanci podriaďovať aj prísnej disciplíne vo vnútri zariadenia. "Programovať si v priestoroch toho ústavu nejaké vzdelávacie aktivity je oveľa ťažšie, lebo je tam istý režim, ktorému sa musia aj títo odsúdení podriadiť," hovorí René.

Šanca na lepší život mimo väzenia

Do ich triedy nastúpilo 10 študentov. Cez všetky ročníky sa ale podarilo prejsť len polovici z nich. "Tých bolo päť. Z toho jeden je už prepustený v tomto čase domov. Tiež tu ale bol na slávnosti." Reného brat bol za drogy odsúdený na 9 rokov väzenia. Rodina dúfa, že tento úspech mu dá väčšiu šancu, aby sa na slobodu dostal o niečo skôr.

"Do možnosti predčasného prepustenia mu ostáva zhruba jeden rok... Chcel by sa zamestnať, alebo poprípade by chcel ďalej pokračovať na vysokej škole, ak by sa mu toto podarilo." Väzenský ústav spolupracuje na tomto projekte s Arcibiskupským gymnáziom v Trnave. A týchto by mali nasledovať ďalší študenti, ktorí sa snažia vzdelávať teraz v nižších ročníkoch...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy