Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sloboda vzdelávania. V Iráne sa každý na vysokú nedostane
Zdielať na

Sloboda vzdelávania. V Iráne sa každý na vysokú nedostane

Je mi to veľmi ľúto, ale keď raz budeš veľký, nemôže sa z teba stať ani lekár a ani právnik. Jednoducho máš smolu, že si sa narodil do nevhodnej rodiny a podľa našej vlády tým pádom nemáš právo na univerzitu. Znie to ako desivá spomienka na časy dávno minulé ... Žiaľ, pre tisícky rodín je to realita. Upozorňuje na to aj otvorený list, ktorý podpísali desiatky slovenských učiteľov a profesorov.

List iránskej vláde

"Početnosť a úroveň zastúpenia slovenskej akademickej komunity je bezprecedentná," povedal jeden zo signatárov listu Grigorij Mesežnikov.

Pod výzvu za slobodnú voľbu vysokoškolského štúdia, ktorá je niektorým skupinám iránskeho obyvateľstva odopieraná, sa podpísalo až 80 slovenských akademikov.

Bahájci majú vstup na VŠ zakázaný

Iránska vláda neuznáva baháizmus ako náboženstvo, a to aj napriek tomu, že sa k nemu hlási okolo pol milióna občanov krajiny. Ak o niekom zistia, že je bahai, neprijmú ho alebo ho vykopnú z univerzity. Mnohých predstaviteľov neoficiálnej bahájskej univerzity zase väznia.

"Veľmi to pripomína totalitné praktiky z bývalého komunistického režimu alebo nacistického režimu u nás," ešte skôr z uviedol fotograf a publicista Andrej Bán.

Zmení sa niečo ?

Bahájska viera patrí medzi najmladšie svetové náboženstvá. Je zaregistrovaná aj na Slovensku, kde sa k nej hlási okolo 1000 ľudí. Od kampaní a otvorených listov si baháiovia nesľubujú zázraky, no veria, že každý podpis urobí svoje.

"Nemyslím, že iránska vláda bude priamo reagovať.... ale pokiaľ sa svet pozerá, to bráni, aby urobili to najhoršie," uzavrela zástupkyňa bahájskej komunity v SR Venus Jahanpour.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy