Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Jeden väzeň stojí ako jedno auto. V celách tak máme asi 10 000 áut
Zdielať na

Jeden väzeň stojí ako jedno auto. V celách tak máme asi 10 000 áut

Jeden väzeň nás ročne stojí 12 997 eur. Za túto sumu by ste si mohli kúpiť auto strednej triedy. Aby bola táto malá matematická úloha kompletná, dodajme ešte, že väzňov máme na Slovensku skoro 10 tisíc.

Objasnili sme viac ako polovicu činov

"Od roku 2005 sa zvýšil počet odsúdených o 3 300," informoval vedúci sekretariátu generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Väzňov pribúda aj preto, že podľa štatistík sa policajtom v chytaní páchateľov darí. "Za minulý rok sme zistili 93 tisíc trestných činov a z toho sme viac ako polovicu objasnili,"  dodáva hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová.

Naša legislatíva je však prísnejšia, a tak dnes môžete aj za nedbanlivostný trestný čin stratiť slobodu na niekoľko rokov. "Aktuálne je kapacita využitá na 110 percent," tvrdí Baláž. Napriek tomu, že väznice u nás praskajú vo švíkoch, nemajte obavu, ak niečo vyvediete, nejaká posteľ sa pre vás určite nájde. "V rokoch 2012 až 2015 sú plánované rekonštrukcie v sume 18 miliónov eur," hovorí Baláž.

Pribudne 1 000 miest

Pribudne teda takmer 1 000 miest pre potencionálnych väzňov. teda ďalších 4 000 metrov štvorcových. Keďže životný priestor väzňa sú aspoň 4 metre štvorcové. Vedenie väzníc plánuje aj rozširovanie kapacity tzv. otvorených oddelení. Ide o oddelenie s minimálnym stupňom stráženia, kde cely sú skôr izbami a odsúdení majú väčšiu voľnosť. Napríklad do práce v meste chodia sami. Takýto väzenský luxus si však musia zaslúžiť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy